NOS Op 3
Isolde Woudstra - www.isoldewoudstra.com

Ze zijn nog niet echt bekend in Nederland, maar de drum and bass-muziek van June Miller schiet in één klap miljoenen huiskamers binnen. Het Utrechtse duo staat tussen grote namen op de soundtrack van Need For Speed. De racegame komt vandaag uit op PlayStation 4 en Xbox One en verschijnt begin volgend jaar voor de pc.

instagram.com/junemillermusic

"Onze agent zit in Engeland en hij heeft heel veel contact met EA. Ze hadden gevraagd of ze twee liedjes van ons mochten gebruiken. Uiteindelijk hebben ze één tune gekozen, en die heet Stormtrooper", vertelt Mark McCann van June Miller.

Wij dachten echt: wauw, dit is niet normaal, geweldig.

Mark McCann - June Miller

"Het is geen mainstream muziek of zo. Dit is echt underground, je hoort het niet vaak op de radio of op tv. Maar het past wel echt bij de game Need For Speed. Een beetje dat underground gevoel, beetje donker, opzwepend, heel veel bas."

En dat zag uitgever EA ook in de muziek van June Miller: "We kijken echt naar wat opkomend talent is, wat potentieel heeft, dat heeft heel veel waarde voor ons, maar in the end moet het vooral passen bij het plaatje."

In the end moet het vooral passen bij het plaatje.

Benoît Bouchez - EA

Big business

"Het komt wel vaker voor dat Nederlandse muziek in games verschijnt, maar het is zeker nog steeds bijzonder", vertelt gamejournalist Jan Meijroos "Een goed voorbeeld is Junkie XL. Hij begon als dj en producer, met optredens, maar de laatste tien jaar maakt hij vooral muziek voor videogames. Dus dat is redelijk big business ja."

Zo kwam de Nijmeegse band De Staat voor op de soundtrack van FIFA 14. Dat doet FIFA vaker, vertelt Jan: "Je moet je voorstellen dat die spellen miljoenen keren gekocht worden. Voor relatief onbekende indiebandjes die dan op die soundtrack komen te staan, genereert het een hoop bekendheid." 

Mark McCann van June Miller

Krijgt June Miller nu ook zo'n boost?

"Om heel eerlijk te zijn heb ik geen idee wat er gaat gebeuren. Het is heel spannend allemaal", zegt Mark. "Ineens sta je in een lijstje met je helden weet je wel, The Prodigy bijvoorbeeld. Muziek die je al luistert vanaf je jeugd. Ik ben heel flabbergasted, het kwartje is nog niet gevallen." 

Afrojack

De jongens van June Miller zijn trouwens niet de enige Nederlandse artiesten die te horen zijn op de soundtrack van een grote videogame. "Morgen komt Call of Duty Black Ops 3 uit en Afrojack heeft daar speciaal de soundtrack voor gemaakt."

De dj, die eigenlijk Nik van der Wal heet, is ook een echte gamefreak, vertelt hij aan djmag: "De eer om mijn muziek in de nieuwe Call of Duty te hebben, is als een jeugddroom die werkelijkheid wordt!"

STER reclame