Groene golf voor fietsers

Surfen op de groene golf voor fietsers

Een groene golf voor auto's bestaat al in veel steden. Maar fietsers staan vaak bij elk stoplicht te wachten. In Utrecht start daarom vandaag een proef met een groene golf voor fietsers.

De proef is onderdeel van een poging van Utrecht om het leven van de fietser leuker te maken. De grootste frustratie voor fietsers zijn de verkeerslichten, blijkt uit Utrechts onderzoek. Er zijn er te veel en ze zijn vaak slecht afgesteld. Hierdoor nemen mensen minder snel de fiets.

Eerder kwam de stad ook met een verkeerslichtenmeldpunt.

Surfen op de golf

Zo werkt de groene golf: 75 meter voor het stoplicht rij je over een mat. Dan gaat er een groen lampje aan, dat met je mee zoeft. Als je het tempo van dat lampje volgt, pak je groen.

Tenminste, vaak. Want soms staat het stoplicht natuurlijk gewoon op rood. "Af en toe moeten er ook auto's langs natuurlijk", zegt Jan-Paul de Beer van Springlab, het bureau dat de groene golf bedacht.

Het led-lampje beweegt tussen de 13 en 20 kilometer per uur, vertelt hij. "De ene keer sneller dan de andere keer. Vandaag verwachten we dat een paar honderd mensen meedoen met de test."

Hoe de groene golf werkt

Deel artikel: