Wageningen Universiteit Flickr/creative commons/webted
NOS Op 3

Voor het tiende jaar op rij zijn ze de beste van Nederland: de Wageningen Universiteit, ook wel de WUR. Dus zijn ze trots in Wageningen, zo ook Rector Magnificus Arthur Mol: "Ik ga niet op de tafel staan dansen. Dit hadden we wel verwacht, maar we moeten er volgend jaar weer voor gaan." 

Maar hoe doe je dat nou, de beste universiteit worden? De meeste universiteiten scoren hoog op een aantal onderdelen, maar niet op allemaal. En dat is precies waar ze in Wageningen wel in slagen, vertelt Frank Steenkamp, hoofdredacteur van de Keuzegids.

Zo scoort de universiteit hoog op studiesucces. "Studenten krijgen intensieve begeleiding, de lat ligt niet onrealistisch hoog in het eerste deel van het eerste jaar en de universiteit biedt zoveel diepgang dat je als student een goede kans hebt om te slagen", zegt Steenkamp.

Volgens student Jorrit Timmers (22) komt het succes ook omdat de universiteit erg praktijkgericht is. "Als je bijvoorbeeld biologie doet, dan zit je niet alleen in de collegebanken maar doe je ook veel practica. We doen heel veel excursies en dan leren we echt hoe iets in de praktijk werkt."

Timmers heeft het idee dat er bij de WUR veel meer practica en veldwerk wordt gedaan dan bij andere universiteiten. De meeste studenten die hij kent zijn heel tevreden. "Ik hoor eigenlijk nooit negatieve geluiden", zegt hij.

Volgens studenten is het contact met docenten heel direct. "Je kan zo even binnen lopen en dat is wel zo fijn", zegt een student.

Kan er dan niks beter?

Als je al tien jaar aan kop gaat, dan is het volgens Steenkamp lastig om te verbeteren. "Maar er is wel een studie waar wat kritiek op is: toerisme. Het niveau van deze studie kan hoger en ook op de faciliteiten is wel wat aan te merken."

STER reclame