NOS Op 3
Flickr / kevincortopassi / CC

Drink je weleens alcohol? Wie deze vraag stelt aan tieners krijgt niet altijd een even eerlijk antwoord. Bovendien is het vaak maar een kleine groep die aan zo'n onderzoek mee wil werken. Om toch een goed beeld te krijgen van drankgebruik onder jongeren, speuren onderzoekers van de Universiteit van Rochester nu Instagram af. 

Want daar worden wel genoeg foto's gedeeld waarop tieners met drank poseren. Met speciale software kunnen de onderzoekers daarvan in kaart brengen wat de jongeren precies drinken. Zo worden aan de hand van Instagramfoto's onder meer leeftijd en geslacht van de gebruiker ingeschat. Via de teksten en tags die je gebruikt en de drankmerken die je volgt, wordt dan afgeleid welke alcohol veel wordt gedronken.

Instagram

Naast makkelijker, is de methode ook veel goedkoper dan enquêtes houden, zeggen de onderzoekers. Bovendien geeft jeugd aan eerder mee te willen werken aan een drankonderzoek via sociale media. "Het zou belangrijke nieuwe inzichten kunnen geven in de context waarin de jeugd drinkt", zegt onderzoeker Elizabeth Handley.

De eerste tests lieten onderzoekers zien wanneer de meeste drank wordt gebruikt en welke merken onder jongens en meisjes populair zijn. Met die informatie kunnen overheden en scholen met de merken in gesprek gaan die veel gedronken worden door jongeren. Samen zouden ze dan de aanpak van alcoholgebruik onder tieners kunnen verbeteren.

In de toekomst zou de methode volgens de onderzoekers ook gebruikt kunnen worden om drugsgebruik, tienerzwangerschap, stress en depressies onder de jeugd in kaart te brengen.

De onderzoekers gebruiken Instagram omdat de fotodienst onder tieners tussen de 12 en 19 jaar erg populair is. Zo heeft zo'n driekwart van de Nederlandse tieners de app op hun telefoon staan, vorig jaar was dat nog 42 procent. Wereldwijd heeft Instagram meer dan 400 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

STER reclame