Dubbelgangers in het vliegtuig

Rekensommetje: het kan 30 jaar duren voor je je dubbelganger ontmoet

Een foto van twee mannen die naast elkaar zaten in een vliegtuig. Het kan haast niet dat je deze foto nog niet voorbij hebt zien komen. De twee leken namelijk wel erg veel op elkaar: hetzelfde haar, dezelfde baard, noem maar op.

Hoe groot is de kans dat jij je dubbelganger tegenkomt? "Niet heel groot", zei hoogleraar Kansberekening Remco van der Hofstad gisteren in Met het Oog op Morgen. "Het is sowieso al een mythe dat iedereen een dubbelganger heeft. Sommigen zeggen dan weer dat je er wel zeven hebt. Dus uitrekenen hoe groot de kans is dat je die tegenkomt, is vrij ingewikkeld."

Maar hij probeerde het. Je kan er volgens van der Hofstad vanuit gaan dat je elke dag ongeveer honderd verschillende mensen ziet. "Ga je er dus vanuit dat je een dubbelganger hebt, dan duurt het gemiddeld genomen zo'n 30 jaar voor je hem tegenkomt."

Maar daar houdt het niet op. Het gaat namelijk niet alleen maar om kansrekening. "Je hebt de neiging om dingen te zien die je herkent. Dat is veel meer psychologie dan kansrekening", zegt van der Hofstad. Het kan dus zijn dat je eerder iemand herkent als dubbelganger, omdat je bijvoorbeeld dezelfde snor of hetzelfde haar hebt.

De 'beard gingers' lijken wel erg op elkaar, dus kan je twijfelen of de ontmoeting niet in scene is gezet. Maar er is zeker ook kans dat ze elkaar in het vliegtuig pas voor het eerst zagen. "Denk aan een persoon die twee keer achter elkaar een loterij wint. Dan denk je: dat kan haast niet. Maar als je erover nadenkt hoeveel loterijen er op de wereld zijn en hoeveel mensen daaraan meedoen, dan moet het wel een keer gebeuren. Misschien is het zoiets."

Ondertussen is zelfs de derde dubbelganger al gevonden:

En de vierde:

Er zijn veel meer verhalen van mensen die hun doppelgänger hebben ontmoet.

Deel artikel: