Leden schaatsverenigingen haken af

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

Het gaat niet goed met de oer-Hollandse sport schaatsen. Het aantal leden bij schaatsbond KNSB is tussen 2013 en 2014 met zo'n 16 procent gedaald, blijkt uit cijfers van NOC*NSF. Uit een rondgang langs schaatsverenigingen en ijsclubs blijkt dat die daling zich ook in 2015 heeft doorgezet.

Het grootste probleem is volgens de verenigingen het gebrek aan natuurijs. Door de zachte winters in Nederland heeft er al twee jaar geen goed ijs in de sloten en plassen gelegen. Daardoor wordt het 'schaatsvuur' bij kinderen niet aangewakkerd.

Er komen dus weinig jonge schaatsers bij, maar tegelijkertijd haken ook vooral twintigers af op de schaatsbaan. "Dan zie je dat ze veel andere dingen te doen krijgen: ze studeren en krijgen een vriendje of vriendinnetje", verklaart Pieter Clausing van de KNSB.

Een kijkje bij IJsclub Losser

Dat merkte de 30-jarige Veronne Verbunt, die nu schaatst bij IJsclub Losser, ook. Zij schaatst al bijna haar hele leven, maar zag de afgelopen jaren steeds meer leeftijdsgenoten afhaken. Nu traint ze vooral met senioren, iets wat haar trainer Theo Holtmaat ook erg jammer vindt:

'De jeugd gaat tenminste nog vooruit'

Wat ook meespeelt is dat schaatsen een dure sport is. Een goed paar schaatsen kost al snel honderden euro's en daarnaast betaal je contributie aan de schaatsverenigingen. Die gaat steeds verder omhoog, doordat het huren van de schaatsbaan een dure aangelegenheid is en gemeenten door de financiële crisis minder subsidiepotjes hebben.

Daarnaast is er niet in elk dorp of elke stad een schaatsbaan en moet je vaak dus nog een stuk reizen om je hobby uit te kunnen oefenen.

Bij de tijd blijven

Concrete plannen zijn er nog niet, maar de KNSB is druk bezig om de schaatssport aantrekkelijker te maken voor twintigers. "We zijn aan het kijken hoe we de verenigingen kunnen helpen met een aantrekkelijk aanbod", zegt Clausing. "We moeten wel bij de tijd blijven."

  • NOS / Daphne Cornelisse
  • NOS / Daphne Cornelisse

De KNSB was overigens niet de enige sportbond die met een daling van het aantal leden te maken kreeg. Ook bij de Squash Bond Nederland en de Nederlandse Bowling Federatie daalde het aantal leden relatief hard. Die twee bonden zijn wel een stuk kleiner dan de KNSB.

Grote winnaars zijn ook kleine sportbonden: de Federatie Oosterse Gevechtskunsten, de American Football Bond Nederland en de Nederlandse Algemene Danssport Bond. Als je alleen kijkt naar aantallen, kregen de Nederlandse Toer Fiets Unie, De Koninklijke Nederlandse Hockeybond en Sportvisserij Nederland er de meeste leden bij.

Deel artikel: