Mansveld en de Fyra: dit is wat er mis ging

Staatssecretaris Mansveld is vandaag opgestapt na het vernietigende rapport van de Fyra-enquêtecommissie. Haar grootste fout? De commissie vindt dat Mansveld en haar voorgangers de Tweede Kamer niet goed hebben geïnformeerd. Dat wordt gezien als een politieke doodzonde.

Volgens de commissie deed Mansveld alsof het beter ging met het treinproject, maar had ze moeten vertellen dat er nog altijd grote problemen waren. Ook minister Dijsselbloem en minister Eurlings, die eerder verantwoordelijk waren voor de Fyra, schetsten een te positief beeld

Hoe het misging bij de Fyra

De Fyra was de treindienst over het HSL-spoor, die ook naar Brussel moest rijden. Voor het project werden bij een Italiaanse fabrikant treinen besteld, die snel over het traject konden rijden. Daarvoor werd samengewerkt met België en de Belgische Spoorwegen.

Toen de treinen na een lange vertraging eindelijk gingen rijden, vertoonden ze grote gebreken. Wat er precies misging, zie je hier:

Dit is wat er misging bij de Fyra

Aan het mislukte project hangt prijskaartje van tientallen miljoenen euro's. De Tweede Kamer besloot daarom in 2013 dat er een groot onderzoek gedaan moest worden naar hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Die commissie kwam dus vandaag met het vernietigende rapport.

Deel artikel: