Bizarre video

Wat wil China ons met deze bizarre video duidelijk maken?

"Verklaar China's vijfjarenplan in een uitlegvideo van drie minuten. In het Engels, graag." Het resultaat van deze opdracht staat sinds vandaag op de Twitter-account van staatspersbureau Xinhua - en slaat werkelijk alles:

In de nogal kinderlijk ogende animatievideo prijst een olijk groepje al zingend het nieuwe vijfjarenplan van premier Xi Jinping aan - ruim 100 pagina's gortdroog economisch beleid - in vloeiend Engels met een Amerikaanse tongval.

Chinese media delen de video volop - waaruit kan worden opgemaakt dat het Chinese Partijbureau achter de inhoud van de video staat.

Na de afgelopen drie minuten rijst de vraag: waarom wil China dat we dit zien? De video is gemaakt voor de rest van de wereld. De tekst van het liedje is per slot van rekening in het Engels; ook wordt de video door Xinhua op Twitter verspreid - wat voor Chinezen in principe niet toegankelijk is.

Waarom moet ik dit weten?

Volgens China-deskundige Fred Sengers probeert China de rest van de wereld gerust te stellen: "De Chinese economische tegenwind is in de hele wereld voelbaar. Het vijfjarenplan is daarom wel degelijk van belang. De vergadering daarover, het plenum, is net begonnen en duurt tot donderdag. Dat is ook gelijk het probleem: meer dan dat valt er eigenlijk nog niet te zeggen."

"Met deze video maakt China de communicatie met de wereld over het plenum wat toegankelijker. De uitlegvideo is daarbij een uiting die de laatste tijd steeds vaker terugkomt. Het ziet er misschien wat grappig uit, maar bedenk wel, China heeft bepaald geen traditie met het inlichten van publiek", zegt Sengers.

Dat wij de video niet helemaal snappen is volgens Sengers begrijpelijk: "De Chinezen zijn bezig met een inhaalslag. Het gaat met horten en stoten. Soms zit er een misser bij."

China heeft bepaald geen traditie met het inlichten van publiek

Fred Sengers, China-deskundige

Deel artikel: