Operatiekamer

Geneeskundestudenten willen geld voor co-schappen

Geneeskundestudenten willen geld voor het lopen van co-schappen. Door de invoering van het leenstelsel zijn zij harder getroffen dan andere studenten, zeggen de belangrijkste organisaties voor studenten geneeskunde. Vanmiddag boden ze een petitie aan met ruim 21.000 handtekeningen aan de vaste Tweede Kamer commissie voor OCW.

"De minister heeft steeds gezegd dat in het leenstelsel studenten wel de keuze moeten houden om naast hun studie te kunnen blijven werken", legt Edwin Duijzer van de organisatie De Geneeskundestudent uit. "Voor studenten geneeskunde is dat geen optie. Tijdens het lopen van co-schappen kan je niet werken." Zo'n stageperiode is al meer dan fulltime, vindt Duijzer: "Je besteedt er zo 55 uur per week aan."

Geen echt salaris

De petitie is een initiatief van drie organisaties: De Geneeskundestudent, het Landelijk Medisch Studenten Overleg en het Landelijk Overleg Coassistenten (LOCA).

Ze vragen niet om een echt salaris, benadrukt Edwin Duijzer. Het gaat om een stagevergoeding. "Wij willen een tegemoetkoming aan co's van rond de 280 euro per maand. Dat bedrag is gelijk aan de voormalige basisbeurs."

Edwin Duijzer - De Geneeskundestudent

Hoge studieschuld

Uit onderzoek van de studentenorganisaties blijkt dat studenten geneeskunde in het nieuwe leenstelsel een gemiddelde studieschuld van 38.000 euro verwachten, die grotendeels wordt opgebouwd tijdens de co-schappen.

Dat is een stuk meer dan de 26.000 euro die het Centraal Plan Bureau (CPB) voor de gemiddelde student verwacht.

Artsen verdienen toch goed?

Aan de andere kant: artsen en specialisten verdienen na hun studie wel relatief goed. Is een hogere studieschuld dan niet gewoon een investering in je toekomst? "Natuurlijk wel, maar we worden niet allemaal die goedverdienende specialist", zegt Esmé Eggink van het Landelijk Overleg Coassistenten.

"Mensen denken vaak dat alle artsen tonnen verdienen. Dat is niet zo. Maar een derde van ons wordt specialist." Ook wordt de arbeidsmarkt voor basisartsen steeds slechter, zegt zij.

Ilse Wissink (LMSO), Christiaan Ponsen (voorzitter werkgroep) en Esmé Eggink (LOCA)

'Afschrikkende werking'

"We zijn vooral ook bang dat zo'n hoge studieschuld mensen afschrikt bij het kiezen voor een geneeskundestudie. En dat is niet de bedoeling, want als veel mensen afhaken, doet er maar een kleinere groep mee met decentrale selectieprocedure om geneeskundestudenten te selecteren", legt Eggink uit.

"Dan kan je niet meer de beste studenten uitkiezen. Iedereen met de ambitie om arts te worden moet mee willen doen."

Ministerie moet betalen

In maart stuurden de organisaties al een brief naar minister Bussemaker, die toen beloofde te kijken naar de financiële situatie van co-assistenten. Tot nu toe kregen ze nog geen officieel antwoord. De petitie moet hier verandering in brengen.

De vergoeding wordt in eerste instantie gevraagd aan het ministerie van Onderwijs.

Deel artikel: