NOS Op 3
Flickr / enzojz / CC

Een op hol geslagen trein die niet te stoppen is: in Hollywood was het materiaal voor de actiefilm Unstoppable. Maar ook in het noorden van Frankrijk denderde gisteren een trein 19 kilometer door het land zonder dat de machinist hem kon stoppen.

Het gebeurde nadat de trein met 140 kilometer per uur twee koeien aanreed. Daardoor viel in de cabine van de trein alle elektriciteit uit en kon de machinist niet meer remmen. Ook communiceren met de spoorwegcentrale was niet meer mogelijk. Maar, daar bleef het niet bij: ook de noodrem leek zijn werk niet helemaal meer te doen.

De zeven passagiers die in de trein zaten, werden uit veiligheidsoverweging naar de achterkant van de trein gebracht. Terwijl de machinist via zijn mobiele telefoon contact hield met de centrale, probeerde hij de trein af te remmen. Uiteindelijk duurde het dus 19 kilometer voordat dat lukte. 

Dankzij een helling reed de trein toen zo langzaam, dat de machinist eruit kon springen en blokken voor de wielen kon leggen. "Door zijn koelbloedige optreden is een ramp afgewend", zegt de Franse vakbond voor spoorwegmedewerkers. De vakbond wil uitleg van spoorwegvervoerder SNCF waarom de trein na de botsing doorreed in plaats van stopte. 

Een aanrijding met dieren is in Frankrijk namelijk niks ongewoons, zo zegt SNCF tegen France 3. Volgens de spoorwegmaatschappij komt dat duizenden keren per jaar voor. 

STER reclame