Het prototype van On The Rocks

Deze Nederlandse start-up maakt papier van steen

De Nederlandse start-up On The Rocks maakt notitieboekjes, enveloppen en memoblokjes. Van steen. Want: papier van steen is 100 procent recyclebaar, zegt Anne Pleun van Eijsden, de initiatiefnemer van het project. Het is nu nog een Kickstarter-project, maar als het aan haar ligt, schrijven er straks veel mensen op het milieuvriendelijke papier.

Zo ziet het product eruit

"Het papier wordt gemaakt van twee afvalproducten: steengruis, uit bijvoorbeeld oude mijnen, en gerecycled plastic. Die producten worden met elkaar gemengd en daarna is het materiaal oneindig herbruikbaar", vertelt Anne Pleun.

"Dat komt omdat het mineraal in steengruis (calcium carbonaat) zijn structuur en dus zijn kwaliteit nooit verliest, in tegenstelling tot normaal papier. Dat is na zo'n zeven keer recyclen niet meer te gebruiken."

Nog een voordeel is het schone productieproces. Voor één ton papier wordt twintig ton water gebruikt, de productie van steenpapier gebruikt helemaal geen water. Ook is steengruis van zichzelf al heel licht, dus vervuilende chemicaliën zoals bleek zijn niet nodig.

Het productieproces van steen-papier

Een familie uit Taiwan vond het steenpapier uit. Anne Pleun leerde het kennen door het boek van Gunter Pauli: 10 Years, 100 Innovations, 100 Million Jobs.

"In dat boek vertelde hij over het initiatief van die familie. Zij zagen hoe vervuilend de traditionele papierindustrie is. Daarom zijn ze de afgelopen twintig jaar bezig geweest met de ontwikkeling van een milieuvriendelijk productieproces. Ik vroeg me meteen af waarom het niet al overal zo gemaakt wordt, daarom ben ik dit gaan doen."

De producten die On The Rocks wil gaan maken

Als je ook je steentje bij wil dragen aan het project: ze kunnen nog wel wat geld gebruiken. "We hebben nu zo'n 6000 euro, van de 90.000 die we nodig hebben. Met dat bedrag kunnen we echt beginnen met produceren."

Deel artikel: