NOS Op 3
NOS

De Russen denken anders dan wij over de toedracht van de ramp met vlucht MH17, zoveel is duidelijk. En dat laten ze nu ook weten op Facebook. Een Russische Facebook-pagina My Russia adverteert sinds kort met een video waarin het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt ontkracht. En ze richten zich daarbij specifiek op Nederlanders ouder dan 24 jaar.

Op de dag dat het Nederlandse MH17-rapport werd gepubliceerd, kwam de Russische fabrikant van de Buk-raket met een ander rapport. De fabrikant voerde testen uit met de cockpit van een Iljoesjin, een Russisch vliegtuig, en een Buk-raket. Hun uitkomst: de Buk-raket is afgeschoten vanuit een andere positie dan het rapport van de Onderzoeksraad meldt.

De video waarmee wordt geadverteerd

Die beelden komen nu ook in Nederlandse Facebook-tijdlijnen terecht. Dat is opmerkelijk, zegt onze Rusland-redacteur Aleid Steenman: "Het is alsof Tjibbe Joustra - de voorzitter van de Onderzoeksraad - zijn uitkomsten deelt op een Russische Facebook-pagina." 

Rusland voert een agressief anti-buitenlandbeleid, hier zit een enorme propagandamachine achter.

Marcel de Haas, luitenant-kolonel buiten dienst en Ruslandkundige

Mensen uit bijvoorbeeld Amsterdam, Enschede en Lelystad vragen zich af waarom ze die video te zien krijgen.  Als je op Facebook kijkt waarom je de advertentie ziet, staat er dat de pagina My Russia "personen van 24 en ouder uit Nederland" wil bereiken. 

De video is waarschijnlijk ook gericht aan andere doelgroepen: tussen de reacties zijn ook een aantal Maleisische gebruikers te vinden.

De video-advertentie van My Russia NOS

"Deze video zag ik ook vorige week, toen de Onderzoeksraad zijn onderzoek presenteerde", zegt Marcel de Haas, luitenant-kolonel buiten dienst en Ruslandkundige. "Rusland voert een agressief buitenlandbeleid, hier zit een enorme propagandamachine achter."

En dat doet Rusland op allerlei fronten, zegt De Haas. "Syrië, Oekraïne en MH17.  Ze slingeren er gewoon enorm veel tegenstrijdige info in. Zo'n filmpje als dit is geen toeval, het is beleid."

Reacties van Nederlanders op de video NOS

STER reclame