Ferry (20) werd al eens Nederlands kampioen biljaret

Jaarlijks overlijden zo'n 700 biljarters

Het is een uitstervende sport, letterlijk in dit geval. Want de gemiddelde leeftijd bij biljart ligt zo hoog, dat de toekomst onzeker is. De biljartbond wil vanaf volgend jaar het spelletje aantrekkelijker maken, want elk jaar overlijden zo'n 700 leden.

Sam van Etten (19) is de uitzondering die de regel bevestigt. Zijn ouders hebben een café in Schermerhorn (Noord-Holland) met een biljarttafel. "Ik was een jaar of 7, er kwam altijd een jongen trainen, dat vond ik wel interessant. Toen ben ik eens mee gaan doen en zo heb ik het geleerd."

Biljart kan vanaf volgend jaar in je spijkerbroek

Ook Ferry Jong (20) leerde het spelletje bij zijn ouders in de kroeg. Hij ziet dat nieuwe leden vanuit de jeugd moeten komen. "Maar daar zit nu het probleem. Er zijn 4 leden die jonger zijn dan 21, namelijk Sam, ik, mijn broertje en een jongen uit Zuid-Holland. De jongerencompetitie is daarom inmiddels opgedoekt. We hebben alleen nog het NK, dat is niet goed"

Moeilijk spelletje

Op school krijgen de twee biljartvrienden vragen: is het geen oudemannensport? Het is moeilijk om mensen warm te maken voor de sport, merkte Ferry laatst toen hij een clinic gaf in Hoorn. "Het is ook een verschrikkelijk lastige sport. Hoe moet je staan? Hoe houd je de keu vast en hoe stoot je een bal. Je merkt dat mensen dan afhaken."

Sam herkent dat wel. "In het begin maak je bijna geen punt, maar door het vaker te doen word je beter en zie je het spel beter. Eerst maak je vijf punten op een avond, dan zeven, en dan steeds meer. Je ziet dat je beter wordt."

Nu nog zijn er strikte kledingeisen bij biljartwedstrijden

Het roer moet nu dus om bij de biljartbond. Eén van de dingen die de bond snel wil veranderen is de deelname aan toernooien. Nu moet je nog lid zijn van een club om mee te mogen doen. Dat gaat volgens de bond veranderen, omdat je het dan gewoon eens kan proberen.

Pinguïnpak

Ook het kledingvoorschrift kan de kast in. Nu nog is een zwarte pantalon en zwarte schoenen verplicht. "En het liefst een overhemd met een giletje en een strikkie", vult Sam aan. Hij vind het geen probleem want "bij voetbal doe je ook sportkleding aan".

"Nu er geen jeugdspelers meer zijn moet je wel iets doen waardoor het toegankelijker wordt", vindt Sam. "Het lekkerste biljarten is wel in je vrijetijdskleding."

Je zit lekker binnen, het kan ook in de kroeg, zeker met vrienden is het altijd gezellig.

Sam van Etten (19) - Europees Kampioen

Toch is het de vraag of de sport door de maatregelen aantrekkelijker wordt. In veel kroegen is de biljarttafel vervangen door een pooltafel. Een spel waarbij ook Sam en Ferry wel zien dat je eerder resultaat boekt, want "je hebt maar één doel, de ballen in een gat stoten".

"Hier ben je wel eens een half uur bezig om één punt te maken", weet Sam. En toch: "Probeer het gewoon eens."

Het roer moet om, maar wát gaat er veranderen?

Deel artikel: