Aangepast

Raket op kaarsvet en koffiezoetjes knalt 21 kilometer omhoog

Een raket op brandstof van koffiezoetjes, kaarsvet, aluminiumsnippers en lachgas, de Stratos II, is vanmiddag gelanceerd in Spanje. Dat moest eigenlijk gisteren al gebeuren, maar toen mislukte de lancering. Vandaag haalde de Stratos II de 21 kilometer, een Europees record.

"Alles is goed gegaan", vertelt teamlid Christ Akkermans vanuit Spanje. "Alle systemen hebben gewerkt en de motor heeft gebrand zoals bedoeld. Geweldig!"

Het doel was om de Strator II minstens 50 kilometer de hoogte in te schieten. De bijzondere brandstofcombinatie moest daarvoor zorgen. Met de brandstof op basis van suiker en kaarsvet ging alles goed, maar de 50 kilometer werd niet gehaald. Volgens onofficiële metingen heeft de raket een hoogte van 21 kilometer bereikt, een Europees hoogterecord.

En daar zijn de studenten behoorlijk blij mee. "Er is vier jaar hard gewerkt aan dit project. Iedereen rent alle kanten op en omhelst elkaar", zegt Akkermans. De komende uren worden de camerabeelden die zijn gemaakt verzameld en de raket opgehaald. "En vanavond wordt het een feestje."

Hard gaan op kaarsvet, maar hoe dan?

"Suiker en kaarsvet bevatten veel energie en branden schoon. Het lachgas levert zuurstof, terwijl aluminiumpoeder de verbrandingstemperatuur en verbrandingssnelheid verhoogt", zegt teamlid Christ Akkermans. Het is de eerste keer dat er op deze manier brandstof wordt gebruikt voor een raket. "Wat wij maken, is heel veilig, niet giftig en kan bij wijze van spreken gewoon in een pan gemaakt worden."

De studentenraketvereniging gaat zich nu opmaken voor het volgende doel: als eerste studententeam de ruimte in. Dat punt ligt op 100 kilometer. "Dat zou ultiem zijn. Het is toch het allervetste als je officieel in de ruimte bent met jouw raket?", zegt Christ.

Deel artikel: