Blowen mag. Wiet verkopen ook. Maar een grote voorraad hebben is illegaal.

To wiet or not to wiet?

That's the question. Een deel van het Britse parlement kwam vandaag bijeen voor een debat over het legaliseren van wiet. En dat gebeurde allemaal na een petitie van een student.

De 21-jarige James Owen begon een petitie waarin hij opriep tot het legaliseren van de drugs. Binnen vier dagen haalde Owen de benodigde 100.000 ondertekeningen. Inmiddels staat de teller op meer dan 220.000 handtekeningen.

Absolutely not

De regering zei vooraf al niets te zien in legalisering. Toch bleek tijdens het debat dat ook enkele conservatieve politici legalisering wel zien zitten. De conservatieve Peter Tilley zegt streng tegen drugsgebruik te zijn, maar vindt dat het een vrije keuze moet zijn.

Het kweken of bezit van wiet wordt in Groot-Brittannië sinds 1971 zwaar bestraft. Toch daalt het aantal gebruikers nauwelijks. Het beleid kost volgens Labour-politicus en debatleider Paul Flynn teveel geld, zonder dat het effect heeft. Hij zegt een voorbeeld te willen nemen aan Nederland en verschillende Amerikaanse staten.

Flynn vergelijkt het Britse drugsbeleid met het wapenbeleid van de Verenigde Staten. Europese landen kijken volgens hem met grote verbazing naar de Britten, die halsstarrig vasthouden aan een ineffectief systeem dat het probleem alleen maar groter maakt.

Ook de Liberal Democrats zijn tegen het huidige drugsbeleid. De nieuwe partijleider Tim Farron riep in juni nog op tot het beëindigen van de war on drugs. Er komt nu een onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar een mogelijke legale drugsmarkt.

Deel artikel: