Dutch Filmworks koopt merkrecht Popcorn Time

Dutch Filmworks heeft de merkrechten gekocht van Popcorn Time. Zowel de rechten op het logo als op de naam zijn in handen van de grote Nederlandse distributiemaatschappij.

De grote vraag is: waarom?

Popcorn Time is de filmindustrie natuurlijk een doorn in het oog. Met de illegale streamingdienst kun je gratis films en series streamen, wat volgens dit onderzoek zo'n 8 procent van de Nederlanders wel eens doet.

Tot 2025 heeft Dutch Filmworks nu in de Benelux de rechten van Popcorn Time. "We waren verbaasd dat ze die zelf nog niet hadden geclaimd", zegt een woordvoerder.

En nu?

Het voelt een beetje als pesten, maar dat is het niet volgens Filmworks. "Wij zijn best druk met piraterij, een collega van me kwam hier toevallig achter. Toen dachten wij: we doen het gewoon. Baadt het niet, dan schaadt het niet."

Het bedrijf is niet van plan om er op korte termijn wat mee te gaan doen. "We hebben niet een heel plan liggen nee. Maar als de wetgeving ooit de mogelijkheid biedt, willen we dit misschien gebruiken om Popcorn Time weren."

Volgens merkenrechtdeskundige Rik Riezenbos gaat Popcorn Time verbieden hiermee niet lukken. "Ze moeten hoogstens van van naam en logo veranderen. Overigens is het sowieso de vraag of een rechter daarin meegaat, of dat die oordeelt dat de naam 'met kwader trouw' is geregistreerd."

Siddert Popcorn Time nu?

Bij TorrentFreak vroegen ze aan Popcorn Time of ze zich nu zorgen maken, maar dat valt mee. "Voor het grootste deel niet, nee. We vinden het opvallend dat ze de rechten hebben gekocht van iets dat al een jaar online staat, en overduidelijk niet van hen is. We zijn nieuwsgierig wat ze ermee willen."

Deel artikel: