NOS

Vanaf nu kun je dronken worden van paprika's

Weer eens wat anders op je vrijmibo: wijn van paprika of van tomaat. Een wereldwijde primeur, vanuit Nederland. Vanaf vandaag kunnen de eerste wijnliefhebbers de 'paprikawijn' drinken. Wij gingen vorige week al langs om te proeven. Maar verder dan "best lekker", kwamen we niet.

Paprikawijntje?

In 2012 begon Roelof Visscher aan de keukentafel met het uitpersen van paprika's. Daarna was het testen geblazen, met rode, groen en gele varianten. "In een soort micro-wijnmakerij hebben we toen gekeken hoe die wijnen werden."

En die werden goed. Visscher kreeg veel positieve reacties op zijn proefwijnen en besloot de wijn écht te gaan maken. Niet van één paprikasoort, maar van meerdere.

Sommige paprika's ruiken echt als een tropische vrucht en dat zou je niet verwachten.

Roelof Visscher

Mag wijn van paprika's wel wijn heten? "Ja", zegt Peter van Houtert, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnkopers. "Maar het moet wel specifiek paprikawijn heten omdat er geen druiven inzitten." En Van Houtert is nieuwsgierig: "Ik ga hem zeker proberen."

We gingen langs met een wijnkenner en lieten haar proeven:

Paprikawijn blind getest

Wereldprimeur

Visscher is de eerste ter wereld die groentewijnen maakt. Als het aan hem ligt, worden de wijnen straks in één adem genoemd met kaas, tulpen en klompen. "Paprika- en tomatenwijnen worden een groot Nederlands exportproduct."

Maar dan wel pas op z'n vroegst volgend jaar: dan liggen de wijnen voor het eerst in de supermarkt. Wie nu al wil proeven, kan 'm online bestellen.

Deel artikel: