Feestgangers in de Heineken Music Hall tijdens het Amsterdam Dance Event

Deze maatregelen moeten nieuwe ADE-doden voorkomen

De gemeente Amsterdam en voorlichtingsorganisaties nemen tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) extra maatregelen om herhaling van vorig jaar te voorkomen, toen er drie doden vielen. Zo opent Jellinek een tijdelijke locatie op de Keizersgracht, waar bezoekers hun drugs kunnen laten testen.

Ook worden buitenlandse toeristen via een filmpje voorgelicht over drugs. Daarin wordt onder meer uitgelegd dat de drugs in Nederland een stuk sterker zijn dan in eigen land en dat de dosis daar op aangepast moet worden. En: "Drugs op straat kopenis de grootste tourist trap. Wat je ook doet, koop het niet."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Volgens de gemeente is het beleid "gebaseerd op het principe dat drugs niet thuishoren op feesten, maar dat het gebruik in de praktijk niet uit te bannen is". Daarom wordt vooral geprobeerd om de risico's voor ADE-bezoekers zo klein mogelijk te maken door op de feesten extra voorlichters in te zetten.

Strafrechtstraat

Ook wordt strenger opgetreden tegen mensen met een grote hoeveel drugs op zak. Die mogen dit jaar direct doorlopen naar een officier van justitie, die 's nachts op de evenementen aanwezig is.

Deze 'strafrechtstraat' werd eerder ingezet op Lowlands, al kwam daar achteraf wat kritiek op van advocaten. Zij vonden dat festivalgangers juridische bijstand hadden moeten krijgen. Op ADE is er wel een advocaat aanwezig, zegt het Openbaar Ministerie tegen het Parool.

Vorige week dook er al een xtc-pil met een gevaarlijk hoge dosis MDMA op. Op de pil staat het logo van ADE

Vorige week waarschuwde het Trimbos Instituut nog voor een xtc-pil met het logo van ADE. De hoeveelheid MDMA in deze pil schommelt sterk, waardoor gebruikers groter risico hebben op een overdosis. Op het dance-evenement hangen posters met uitleg over de risico's van deze xtc-pil.

Het Amsterdam Dance Event vindt plaats van 14 tot 18 oktober.

Deel artikel: