ANP

Oregon derde staat in de VS met een legaal jointje

Na Colorado en Washington mag nu ook in Oregon legaal wiet worden verkocht. Dat mocht al op medische gronden, maar vanaf vandaag is alleen de motivatie om stoned te worden voldoende in de staat in het noordwesten van de VS.

En dus staan bij zo'n 200 verkooppunten, waar je eerst een medische wietpas nodig had, lange rijen mensen die graag hun eerste legaal gekochte jointje willen roken.

Sinds 1 juli mogen de Oregonians al legaal een jointje opsteken, maar het verkrijgen ervan was tot nu toe nog een illegale business.

Nu dus niet meer, maar er zitten wel regels aan vast, onder de kop Educate Before You Recreate. Je moet 21 jaar of ouder zijn en mag niet meer dan 7 gram bij je hebben. Je mag vier plantjes thuis hebben, maar wel uit het zicht. Je mag wiet niet meenemen naar een andere staat, zelfs niet naar buurstaat Washington, waar wiet ook legaal is. En je mag het alleen roken in een afgesloten privéruimte. Je auto telt niet mee.

We lijken wel elfjes op kerstavond.

'Coffeeshophouder' in Oregon

Die regels zullen weinig rokers tegenhouden om hun gram te halen. Daarom treffen de 'coffeeshops', die we voor het gemak op z'n Nederlands maar even zo noemen, de nodige voorbereidingen en slaan ze flink in. "We lijken wel elfjes op kerstavond", zegt een coffeeshophouder. "We vullen alle zakken met cadeautjes voor de kinderen die morgen komen."

'We zijn net elfjes op kerstavond'

Waarom Oregon de verkoop van wiet legaliseert? Simpel: money. De staat verwacht de komende twee fiscale jaren ruim 10 miljoen dollar op te strijken aan belasting die ze nu op de wiet kunnen heffen. In Colorado werkte het al, daar haalden ze het afgelopen jaar meer belastinggeld op door de verkoop van wiet dan door de verkoop van alcohol.

governing.com
Staten waar cannabis legaal te krijgen is

Oregon is dus de derde staat waar de verkoop van wiet legaal is. Ook in Alaska hebben ze al voor gestemd, maar daar moet de wet nog in werking treden. In 23 staten mag wiet worden verkocht op medicinale gronden, bijna de helft van alle staten.

Op landelijk niveau blijft het gebruik of de verkoop van cannabis verboden, maar staten mogen hier zelf over beslissen.

Deel artikel: