Denen kijken filmpje op Popcorn Time, brief op de mat

We weten 't: je wil het niet horen in je bingewatch-weekend. Sorry. Maar honderden Denen hebben toch echt een advocatenkantoor op hun dak gekregen, nadat ze de film And So It Goes hadden gekeken via Popcorn Time. De distributeur van de film in Denemarken heeft achterhaald wie die illegale streamers waren - en heeft ze op de korrel, schrijft Torrent Freak.

Advocatenkantoor Opus Law en distributeur Scanbox Entertainment willen geld zien: zo'n 290 euro per kijker. Een aardig prijskaartje voor een film (die bovendien maar een gemiddelde 5,7 scoort op IMDB).

De advocaat vs. de filmkijker

"Het is duidelijk dat we niet de intentie hebben om met iedereen in de rechtszaal te belanden", zegt advocaat Niels Hald-Nielsen tegen DR.dk. Hij wil eruit komen met de mensen, zonder de hele procedure. "Maar aan de andere kant is het ook wel duidelijk dat als we er niet uitkomen, we uiteindelijk wel in de rechtszaal belanden."

"Ik vind dat het bedrag dat ik vraag gerechtvaardigd is, omdat films via Popcorn Time bij veel meer mensen terechtkomen en op die manier de schade veel groter is."

Moeten ze echt betalen?

"Dit lijkt een weinig effectieve afschrik-campagne", zegt correspondent Rolien Creton in Denemarken. "Het is nog maar de vraag of gebruikers dat bedrag gaan betalen. En het lijkt erop dat er steeds nieuwere Popcorn Time-versies uitkomen, die het moeilijker maken om gebruikers op te sporen.

Het is niet voor het eerst dat Denen die Popcorn Time gebruiken de sjaak zijn: in maart probeerde een lokale filmproducent gebruikers ook al te pakken. In augustus werden twee mannen opgepakt die op hun site uitlegden hoe je Popcorn Time kon downloaden.

Deel artikel: