Linkshandigen

Zijn linkshandigen nou echt creatiever?

Je hebt ze vast wel eens gehoord, de vele verhalen over linkshandigen dat ze veel creatiever zijn dan rechtshandigen. Of dat ze veel beter zijn in vechten, of vaker ziek zijn. Nou vergeet het maar, want het is allemaal niet waar. Dat concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap.

Geen voorkeur

Het blijkt namelijk dat niet de handvoorkeur een belangrijke rol speelt, maar vooral de voorkeurssterkte belangrijk is. "Er zijn vooral verschillen gevonden ten opzichte van mensen die vaak links en rechts gebruiken voor dezelfde taak en mensen die hier uitsluitend links of rechts voor gebruiken", zeg Ton Groothuis, onderzoeker bij de RuG.

Mensen die geen sterke handvoorkeur hebben lijken juist aan de vooroordelen van linkshandigen te voldoen, zij zijn wat creatiever en agressiever. "Dat die eigenschappen vaak aan linkshandigen worden toebedeeld komt doordat linkshandigen vaak een minder sterke handvoorkeur hebben", vertelt Groothuis. Daarnaast zijn ze wat vaker dyslectisch en hebben ze gemiddeld minder kinderen dan mensen die één voorkeurshand hebben.

Of je nou links- of rechtshandig bent, het maakt niet zoveel uit.

Linkshandigen

De verschillen tussen links- en rechtshandigen zijn eigenlijk niet aanwezig. Behalve dan dat linkshandigen juist minder vaak ziek zijn dan rechtshandigen. Verder kunnen alle mythes naar de prullenbak; de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn vaak nog groter.

Wel lopen linkshandigen vaker tegen problemen aan in het dagelijkse leven. Dat komt doordat dingen als een schaar, de draaiing van keukenkastjes en zelfs de opleiding tot chirurg is ingericht op rechtshandigen.

Linkshandigen voelen zich toch wel een beetje uitzonderlijk.

Ton Groothuis, onderzoeker

Deelnemers konden, door zich online aan te melden, meedoen aan het onderzoek. Er is gevraagd hoe creatief mensen zichzelf vinden, hoe gezond ze zijn en naar geweldgebruik. Veel linkshandigen wilden blijkbaar graag weten of ze echt anders zijn want iets meer dan de helft van alle onderzochte mensen is linkshandig. In Nederland is slechts 10 procent van de Nederlanders linkshandig.

Deel artikel: