Borgen door het Noord Nederlands Toneel

Bingewatchen, ook in het theater

Tv-series kijk je niet alleen maar in je eigen luie stoel, maar ook in het theater. Dit jaar staan voorstellingen die geïnspireerd zijn op populaire series als Baantjer, The Wire en Borgen op de Nederlandse planken.

Het Noord Nederlands Toneel gaat zelfs nog een stapje verder door het theaterpubliek te laten bingewatchen. De acteurs spelen voor hen namelijk twee seizoenen van Borgen. Duur: tien uur.

Het publiek kan na elke 'aflevering' naar buiten lopen, maar de acteurs blijven al die tijd op het toneel. Na elke aflevering spelen zij een recap, zodat het publiek niets hoeft te missen.

NNT gaat 'bingespelen' met Borgen

Tien uur lang achter elkaar spelen, dat is natuurlijk voor een acteur een flinke klus. Actrice Malou Gorten, die de Deense president Birgitte Nyborg speelt, heeft nog geen idee hoe ze dat gaat doen. "Als je op het toneel staat, krijg je de eerste uren adrenaline. Op een gegeven moment gaat dat weg. Ik ben heel benieuwd naar dat moment."

Gelukkig voor hen kunnen de spelers ook af en toe even relaxen. "Als we geen scène hebben, zijn er plekken op het toneel waar je rustig kan zitten", zegt Anna Drijver, die de rol van Katrine Fønsmark speelt. "Verder zijn we echt tien uur op het toneel. Alleen als je naar de wc moet, mag je eraf."

Wat vinden bezoekers van voorproefje Borgen?

Dat het toneel uit andere kunstvormen, zoals boeken en films inspiratie haalt, is natuurlijk niet nieuw. Toch is het de vraag of tv-series niet nog moeilijker zijn te vertalen naar een toneelstuk. "Theater is een heel ander medium dan een tv-serie", zegt theaterjournalist en dramaturg Robbert van Heuven. "Er zijn andere regels. Bij series is er veel tijd voor de ontwikkelingen. Ik weet niet of dat op toneel goed uit de verf komt."

In het theater is de psychologie van de personages volgens Van Heuven belangrijk. "True Detective werkt wel, denk ik. Daar wordt zo ontzettend goed in gespeeld, dat wil je wel live zien." Waar het theater volgens hem beter niet aan kan beginnen, zijn tv-series met veel special effects. "Breaking Bad of Game of Thrones werken niet. Zie je al die draken al over het toneel heen banjeren?"

De cast van Borgen

Dat theatergezelschappen naar grote namen in de televisieseriewereld grijpen, is natuurlijk ook uit commercieel oogpunt een slimme zet. Maar theaterliefhebbers zijn er niet altijd blij mee. "Ik begrijp de marketingredenen wel, maar waarom niet gewoon een goed toneelstuk spelen?", zegt Van Heuven. "Als iedereen series gaat naspelen, zie je door de bomen het bos niet meer."

Deel artikel: