Super Mario

Super Mario Bros. is dertig jaar

Er is er een jarig hoera, hoera. Wie? "It's me, Mario."

Vandaag precies 30 jaar geleden kwam in Japan het spel Super Mario Bros. uit voor de Nintendo. Negentien games en tientallen spin-offs later is de Italiaanse loodgieter hét icoon van de game-industrie.

Ontwikkeling van Mario op de klasieke game-consoles

In het spel Super Mario Bros. is de prinses ontvoerd door het monster Bowser en het is aan Mario om haar te redden. Het spel werd geprezen omdat het voor die tijd een enorm uitgebreide game was, met veel levels en vol met geheime routes. Het spel werd een enorm succes en sindsdien is loodgieter Mario de koning van de game-wereld.

Van 'Jumpman' naar Mario

Mario is bedacht door Shigeru Miyamoto. Hij bedacht eerder Donky Kong, een spel voor in de arcade-hallen. In dit spel bestuur je Jumpan, die opvallende gelijkenissen vertoont met Mario. Ook ontwikkelde Miyamoto het spel Mario Bros. Dit is de eerste keer dat Mario een naam en baan als loodgieter kreeg.

De spellen werden een succes, dus vroeg de baas van Nintendo aan Miyamoto om een nieuw spel te ontwikkelen voor het destijds gloednieuwe Nintendo Entertainment System. Super Mario Bros. werd op 13 september gelanceerd. Het spel werd een enorm commercieel succes en legde de basis voor de franchise. Volgens de Franse krant Le Monde zijn er ruim 40 miljoen exemplaren verkocht, waarmee het nog steeds de best verkochte game uit de serie is.

Shigeru Miyamoto samen met zijn twee geesteskinderen

'It's me, Mario'

Naast zijn bovenmenselijke springvermogen, rode pet en karakteristieke snor is ook de muziek van Mario zeer herkenbaar. Ondanks de technologische beperkingen van die tijd lukte het componist Koji Kondo om een complexe soundtrack te componeren. Om de muziek te verrijken, maakte hij gebruik van de geluidskanalen die eigenlijk gereserveerd waren voor de geluidseffecten van de game.

Het duurde trouwens wel even voordat Mario zijn Italo-Engelse accent kreeg aangemeten. Dat gebeurde pas in 1995, door stem-acteur Charles Martinet. Hij is ook de stem van broertje Luigi.

Het eerste deel uit de serie is nog altijd Mario's best verkochte game tot nu toe. En ondanks de veteranenstatus is nog lang niet game over voor Mario. Nintendo is constant bezig met het ontwikkelen van nieuwe games met Mario in een hoofd- of bijrol. Zo is er ter ere van de dertigste verjaardag het spel Super Mario Maker uitgebracht, waarin je zelf Mario-levels kunt maken.

Deel artikel: