Een aantal fietsen met een AirDonkey-slot

Waarom je fiets laten wegroesten als je hem ook kan verhuren?

Dit is een verhaal over fietsen. Al die trouwe stalen rossen die dagelijks in de regen staan weg te roesten. Trouw aan het wachten op hun baasje die er de boodschappen op wil doen, of eventjes mee naar het station wil rijden.

Eigenlijk hartstikke zonde, want al die keren dat het baasje toch voor de auto kiest, hadden de fietsen ook iemand anders kunnen vervoeren. Drie ondernemers hebben daar iets voor bedacht. Een idee uit fietsland bij uitstek: Denemarken.

Met AirDonkey kan je je ongebruikte fiets verhuren aan een toerist, collega, of buurtbewoner die net om een fiets verlegen zit. Het enige wat je hoeft te doen is een speciaal slot monteren en de fiets buiten parkeren.

Als huurder kan je vervolgens de fiets huren met een app op je smartphone. Op een kaartje zie je de beschikbare fietsen in de buurt. Eenmaal gevonden kan je smartphone via Bluetooth het slot openen. "We wilden het systeem expres heel simpel maken, in tegenstelling tot allerlei andere huurfietsen, die vaak ontzettend zwaar beveiligd zijn en ingewikkeld om te huren," zegt Erdem Ovacik, een van de bedenkers van AirDonkey.

Het fietsslot met alles wat erbij komt kijken

Wat kost dat?

Het slot kost de verhuurder zo'n 80 euro. Voor een tientje extra krijg je er een stevige kabel bij, om de fiets ergens aan vast te zetten. "Een fiets huren kan met je creditcard en kost ongeveer een tientje per dag", schat Erdem: "80 procent daarvan is voor de verhuurder, de rest voor ons. Dus na 10 keer verhuren heb je het slot eruit."

Het slot is dus expres lekker simpel: een ouderwets ringslot voor tussen de spaken met een kastje bovenop. "Daarin zit de bluetooth-ontvanger. Die werkt op een accu. Daarmee kan je de fiets 5000 keer van het slot halen en 500 dagen laten staan, voordat het slot aan de oplader moet", legt Erdem uit.

  • Donkey Republic
    Een voorbeeld van de app
  • Donkey Republic
    Een voorbeeld van de app
  • Donkey Republic
    Een voorbeeld van de app
  • Donkey Republic
    Een voorbeeld van de app

'Fiets kopen?'

Lekker simpel, dus ook lekker simpel te stelen. Voor een tientje kan je dus de fiets huren en ermee vandoor. Er zit geen track en trace-systeem in het fietsslot. Net als bij ons worden in Denemarken aan de lopende band fietsen gestolen, in totaal ruim 160.000 fietsen per jaar.

"Het is ook niet bedoeld voor dure fietsen, voor schade en diefstal brengen we vaste prijzen in rekening. Dat geeft duidelijkheid", zegt Erdem. Het tarief voor een gestolen fiets schat hij op zo'n 250 tot 400 euro. De huurder kan bij het terugzetten van de fiets een foto nemen als bewijs dat er niets is gebeurd.

Eigen fietsland eerst

De drie ondernemers zijn hun fietsplan nu eerst aan het uitrollen in Denemarken, fietsland bij uitstek. "Maar Nederland is voor ons ook erg interessant. We willen daar snel een kantoor openen", zegt Erdem. Via kickstarter hopen de heren genoeg steun te verzamelen om hun idee goed van de grond te krijgen. Enthousiastelingen kunnen via de crowdfund-campagne iets eerder en goedkoper een slot kopen.

Deel artikel: