Nicole Arbour

Is 'fat shaming' vet grappig?

"Dikke mensen ruiken naar worst. Niet omdat ze worst eten, het is hun aroma."

De meeste kijkers hebben deze uitspraak van Nicole Arbour waarschijnlijk niet eens gehaald, want hij komt na 3 minuten video waarin ze genadeloos inhakt op dikke mensen. In de video van 6 minuten somt de blonde comédienne alles op wat volgens haar mis is met mensen met obesitas.

Zelf noemt ze het satire, anderen noemen het wanstaltig, onsmakelijk, discriminerend, pesten en vooral niet grappig.

Vele kijkers betichten Nicole van 'fat shaming', het belachelijk maken van overgewicht. De video maakte zelfs zoveel los, dat hij door YouTube werd verwijderd. Zoveel kijkers hadden de video als ongepast aangemerkt dat de video, inclusief het kanaal van Nicole Arbour, offline werd gehaald.

Nadat Nicole haar beklag had gedaan via CNN werd de video weer online geplaatst. Op Facebook is de video ondertussen meer dan 20 miljoen keer bekeken. Meer dan 192.000 mensen vonden de video leuk, maar in de tienduizenden reacties doen vooral de klagers hun verhaal.

Dit is smakeloos, onbeleefd en niet eens grappig. Ontvolgen.

Katelyn Willy, 40.000 likes op Facebook

Ik ben dik. Ik heb problemen met m'n lichaam. Het is oneerlijk om me daarop aan te vallen.

Mackenzie Sprauer, 45.000 likes op Facebook

Het lijkt erop dat je alleen maar likes probeert te scoren om je ego te voeden. Je bent een slap excuus voor een mens.

Nathan Bell, 16.000 likes op Facebook

Toch krijgt Nicole ook veel bijval. Sommige collega's op YouTube vinden de reacties overdreven en denken dat mensen bevooroordeeld naar de video kijken.

Voor of tegen, talloze onderzoeken (sommigen meer dan 60 jaar oud) tonen aan dat stoom afblazen vaak averechts werkt. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Arkansas is dat ook bij online stoom afblazen het geval.

Deel artikel: