Vluchtelingen proberen via Denemarken over te steken naar Zweden.

'Vluchtelingen, kom niet naar Denemarken'

De Deense regering heeft een advertentie in vier Libanese kranten geplaatst met een duidelijke boodschap: vluchtelingen, kom niet naar Denemarken. In de advertentie, in het Arabisch en Engels, wordt duidelijk gemaakt dat de regels voor asielzoekers flink aangescherpt worden.

Zo wordt de sociale bijstand voor nieuwe immigranten verminderd met 50 procent. Ook mogen vluchtelingen hun familie niet naar Denemarken halen in het eerste jaar. Om in de toekomst kans te maken op een verblijfsvergunning moeten asielzoekers bovendien Deens leren spreken en begrijpen.

Volgens NOS-correspondent Rolien Creton zijn de meeste vluchtelingen niet bezig met deze details, maar zoeken ze vooral een veilige plek in Europa. "Maar ze weten heel goed dat ze niet welkom zijn in Denemarken."

'Slechtste timing'

Het verminderen van het aantal vluchtelingen dat naar Denemarken komt, is een van de belangrijkste agendapunten van de nieuwe rechtse regering.

Minister Inger Støjberg, verantwoordelijk voor het vluchtelingenbeleid, kondigde eerder al aan dat de regering via kranten en social media vluchtelingen wil wijzen op de strengere regels. "We kunnen simpelweg de huidige toestroom van vluchtelingen niet aan", schrijft zij een verklaring op Facebook.

In de Deense politiek is niet iedereen even blij met de advertentie. "Dit moet de slechtste timing voor een advertentie zijn in de geschiedenis", zegt Uffe Elbaek, leider van de linkse partij Alternativet, op Twitter. Ook andere Denen zeggen op social media het niet eens te zijn met het beleid van de regering.

Deel artikel: