Bram in actie op het NK

WK Monopoly: Bram zet in op een tekort aan huizen

Bram van Orten is 28 en Nederlands Kampioen Monopoly. Morgen doet hij mee aan het WK Monopoly in het Chinese Macau. Als Bram wint, gaat hij naar huis met 20.580 dollar, precies evenveel als er aan bankbiljetten in een spel zitten.

"Het zit een beetje in de familie", vertelt Bram vanuit China, waar hij een biertje drinkt met de Belgische kampioen. "Mijn vader is al eens wereldkampioen geweest."

Op het WK strijdt Bram met 28 mensen om de titel beste Monopoly'er van de wereld. "Als ik speel, wil ik echt winnen", zegt hij. "Ik doe het niet voor de gezelligheid."

Onderhandelen

Maar Monopoly, dat is toch vooral geluk? "Het is 60-40", zegt Bram. "Zestig procent onderhandelen, 40 procent geluk. Ik weet welke straten goed zijn (rood en oranje, lichtblauw op plek drie). En ik ken de standaardtrucjes."

In Monopoly zitten 32 huizen, als die op zijn kan je alleen nog maar hotels bouwen. "Dit WK mik ik op een tekort aan huizen. Het is slim om veel huizen te bouwen in plaats van hotels."

Ik weet eigenlijk niet eens of het Hongkongse dollars zijn of Amerikaanse. Maar ik wil die wereldtitel pakken.

Het gaat Bram niet per se om het geld

Het belangrijkste volgens Bram: onderhandelen. "Het is eigenlijk een stukje inkoop-verkoop wat je doet, je moet zo gunstig mogelijke deals sluiten. Ik probeer de iets minder ervaren spelers eruit te pikken. En ik ga er hard in. Ik ben altijd heel duidelijk: dit is het, daar draai ik niet omheen."

Bram heeft een favoriete pion en een favoriet bord: het klassieke. "Als het kan, pak ik altijd de kruiwagen", zegt Bram. En voor ons gewone Monopoly-spelers heeft hij twee tips: "Altijd alles kopen. En als je gaat ruilen, zorg dan dat je in ieder geval een hele straat eruit haalt."

Deel artikel: