Friet

In Wageningen: een frietje met zonder moeite

Tot nu toe was het nooit echt een succes in ons land: een friet-automaat. Maar op de Wageningen Universiteit gaan ze het nog een keer proberen. Een machine die dag en nacht - op elke plek - patat kan bakken.

Ondernemers en studenten hebben een apparaat gebouwd dat na inworp van een paar euro binnen 2 minuten een bakje aflevert. Verslaggever Arno Leblanc lunchte vanmiddag in Wageningen:

Prima frietje dus, is het oordeel. En dat klinkt zo:

Volautomatisch

Er zijn de afgelopen veertig jaar heel veel initiatieven geweest, maar die hebben het allemaal niet gehaald. Waarom gaat deze wel werken? "Omdat hij heel complex is", zegt ondernemer Bastiaan Roest. "Wij hebben geprobeerd om de perfecte machine te maken die aan alle eisen voldoet: er moeten goeie frieten uitkomen, hij moet niet ruiken, en hij moet veilig zijn."

Én het is geen ovenfriet. Het gaat hier om een volautomatische frietbakmachine, waarin bevroren patat (-18 graden) gefrituurd wordt op 180 graden.

Je kan trouwens ook aan de automaat pinnen. Het prototype van het apparaat staat op de campus in Wageningen, maar Roest heeft grote plannen: hij wil hiermee de grootste frietverkoper worden. "Vanuit binnen- en buitenland is al interesse getoond in de frietmachine”, aldus Roest.

In België probeerden ze de automaat-patattekes twee jaar geleden nieuw leven in te blazen, maar dat flopte. Na de eerste belangstelling verkochten ze nog maar één of twee bakjes friet per dag.

Deel artikel: