Dodgeball

Er bestaat zoiets als een WK trefbal

Trefbal. Tijdens je gymles hoorde het vooral bij het klierkwartiertje, maar er zijn mensen die de sport een stuk serieuzer nemen. Dit weekend wordt in Las Vegas het wereldkampioenschap dodgeball gehouden. Georganiseerd door een wereldwijde trefbalbond en met 8 landen die van over de hele wereld zijn ingevlogen.

En dit is ongeveer wat ze daar doen:

De setting is wel wat minder indrukwekkend dan de kolkende arena's die je bij voetbal of tennis ziet. De beste trefballers ter wereld komen in actie tussen de H&M en een Lego-shop: in een winkelcentrum.

Het WK is dan ook vooral georganiseerd om het grote publiek kennis te laten maken met de sport. Het toernooi heeft een mannen- en vrouwencompetitie.

Het deelnemersveld is met Canada, Australië, Maleisië, Mexico, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Hongkong en de VS erg internationaal. Maar waarom komt Nederland niet in actie op het hoogste niveau? We vragen het Robin van den Bergh van de Nederlandse Dodgeball Federatie én trainer van het Nederlands team.

"Dat doen we wel, alleen niet in Las Vegas", zegt hij. "Dodgeball is nog geen officiële sport en dus zijn er twee verschillende bonden, die twee verschillende WK's organiseren. Wij doen mee aan het WK dat binnenkort in Manchester wordt gehouden. Als we eind deze maand bij de eerste acht eindigen op het EK in Belfast tenminste."

Hoewel Nederland dus internationale toernooien bezoekt, is de sport nog erg klein, zegt Robin. "Iedereen vindt het leuk, maar mensen zien het nog steeds als een simpel basisschoolspelletje. Het wordt nog niet echt serieus genomen. Dan is het moeilijk om een echte competitie op te bouwen en te professionaliseren."

Iedereen vindt het leuk, maar mensen zien het nog steeds als een simpel basisschoolspelletje.

Robin van den Bergh van de Nederlandse Dodgeball Federatie

Terwijl het wel kán. "In Engeland en Maleisië is er een echte competitiestructuur en in Nieuw-Zeeland komt het op nationale televisie", zegt Robin. "Het is een hilarisch en heel actief spel, met heel verbeten spelers."

Robin hoopt dat de populariteit en daarmee aandacht voor de sport toeneemt als zijn Nederlands team straks successen boekt op het WK. "Niemand keek honkbal en waterpolo tot Nederland er succesvol mee was. Een goed resultaat kan de sport misschien meer op de kaart zetten."

Deel artikel: