ANP

Een dagje naar het strand: wat betekenen toch al die vlaggen?

De zon schijnt: picknickmand en badlaken onder je arm en een mooi plekje zoeken voor een dagje strand. Da's niet altijd even onschuldig als het lijkt. Sterke stroming, aflandige wind, hoge golven. En dan hebben we 't nog niet eens over zeevonk. Vorige week hing de reddingsbrigade overal de rode vlag uit, maar toch gingen veel mensen gewoon de zee in.

Dus moeten er méér rode vlaggen komen en mensen moeten beter weten wat die vlaggen betekenen. Die uitleg moet de Reddingsbrigade Nederland dan zelf gaan geven, zei de directeur vandaag in De Telegraaf.

Wat betekenen al die vlaggen?

Maar er is niet alleen de rode vlag. Je hebt de gele, de geelrode, een witte en een geblokte. Maar als jij ligt te bakken op 't strand, is dat misschien wel het laatste waar je naar kijkt. Dus: wat betekenen al die vlaggen?

Wat betekenen de vlaggen bij de Reddingsbrigade?

Op de site van de Reddingsbrigade Nederland staat 't volgende over alle vlaggen:

De oranje windzak

Pootjebaden en zwemmen mag. Maar dobberen op je luchtbedje of in je rubberbootje of zwembandje mag niet. De kans bestaat dan namelijk dat je te ver afdrijft.

De gele vlag

Het is gevaarlijk om te pootjebaden of zwemmen. Meestal heeft dat advies te maken met het weer. Ook bij deze vlag geldt: alles wat drijft is verboden.

De rode vlag

Blijf uit het water: het is verboden te baden of te zwemmen.

De rood-gele vlaggen

Het gebied tussen twee vlaggen wordt bewaakt. Binnen die zone houdt de strandwacht een oogje in het zeil. Watersporten tussen de twee vlaggen is verboden.

De zwart-wit geblokte vlaggen

In de zone tussen de twee vlaggen zijn toegestane watersporten geen probleem.

De vraagteken-vlag

Kind kwijt? Hier is 'ie.

Deel artikel: