Eerstejaars maken kennis met Rotterdam 2011

In Rotterdam is de pilsvrije introweek begonnen

Feesten, kroegentochten, de stad verkennen: het is introductietijd. Over drie weken beginnen er weer duizenden nieuwe studenten aan de universiteit, voor veel beginnend studenten reden om eens flink los te gaan. Behalve in Rotterdam, daar pakken ze het net iets anders aan. Daar begint de voorbereiding op het échte studeren met een Pre Academic Programme. Vol cursussen over persoonlijk leiderschap, netwerken en effectief studeren.

Studenten wíllen niet alleen presteren, ze móeten ook.

Gerard Hoogendoorn, coördinator van het PAP

Het programma in Rotterdam is vandaag begonnen, drie weken voor aanvang van het nieuwe schooljaar. Net als voor andere introweken geldt: je bepaalt zelf of je meedoet. Maar wat krijgen ze daarvoor terug?

Gerard Hoogendoorn, coördinator van het programma legt uit wat de bedoeling is: "Wat wij doen, is in wielertermen uitgelegd studenten 'warm zetten' voor hun tijdrit. De studenten zijn zo helemaal klaar om aan de nieuwe fase van hun leven te beginnen. Ze komen van het vwo of het hbo en leren zo de universiteit al kennen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De overgang van de middelbare school of het hbo naar de universiteit kan best groot zijn, zegt een student. "Het is een hele omscholing om van scholier naar student te gaan. Om die hele academische denkwereld in te komen."

Volgens Hoogendoorn is zo'n voorbereidingsweek erg nodig: "Studenten willen niet alleen heel erg presteren, maar ze moeten ook wel presteren". Aan de Erasmus Universteit moeten nieuwkomers het eerste jaar in één keer halen.

Wennen aan het universiteitsleven dus. Maar dat niet alleen. Hoogendoorn: "We proberen ze deze week ook zelfvertrouwen bij te brengen. Wij hebben hoge verwachtingen van ze en dat spreken we ook uit."

Pressure is on dus, maar het vertrouwen in de toekomstige studenten ook, zegt Hoogendoorn: "We leggen de lat ook wel hoog bij studenten. Het is altijd prettig als andere mensen vertrouwen in jou uitspreken.”

Deel artikel: