Met honderden rubberbootjes de grachten van Utrecht in

Met honderden rubberbootjes tegelijk door de Utrechtse grachten racen: dat gebeurde vanmiddag tijdens de Rubberbootmissie 2015. De deelnemers probeerden tegelijkertijd een officieel wereldrecord neer te zetten: de langste parade van opblaasbootjes. En dat is gelukt.

De organisatie telde zo'n 500 rubberboten. "Maar er druppelen nog steeds bootjes binnen", zegt mede-organisator Joost Geurtsen. Het oude record stond op 250 bootjes. Het nieuwe record moet nog wel officieel door Guinness worden goedgekeurd.

Rond 16.15 uur gingen de bootjes het water in bij Park Lepelenburg in Utrecht. Vanaf daar voeren ze naar de Weerdsingel, een tocht van ongeveer 3,3 kilometer.

Het is de vierde keer dat de Rubberbootmissie is gehouden. Het begon klein in 2012, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een flink evenement met ongeveer 600 deelnemers, met de wereldrecordpoging. "Maar daar draait deze missie niet om. "Veel belangrijker is dat iedereen ontzettend veel lol heeft", zegt Joost Geurtsen.

De bootjes maken een tocht van ongeveer 3,3 kilometer.

Dit jaar hebben zo'n duizend mensen zich ingeschreven. "We dachten, waarom proberen we geen record te vestigen?", vertelt Joost. "We vroegen het aan Guinness en daar hoorden we dat het oude record op 250 bootjes stond."

De deelnemers waren al vroeg aanwezig voor de nodige voorbereidingen.

Past dat wel?

Zoveel bootjes tegelijk in de gracht, dat moet toch wel krap worden? "Klopt", zegt Joost. "Maar we hebben met de gemeente overlegd en berekend dat er tegen de 1300 bootjes tegelijk zouden moeten passen. Daar zijn we bewust onder gaan zitten, omdat we verwachten dat er buiten de deelnemers ook nog wel andere mensen spontaan met hun bootje in het water springen."

"We houden natuurlijk ook rekening met de veiligheid. Er liggen speedboten van de politie en de reddingsbrigade staat klaar. Ook staat er beveiliging bij de toeschouwers."

Volgens de organisatie kwamen er veel mensen kijken naar de parade. "Het is al sinds 13.00 uur erg druk. Iedereen langs de route spreekt je aan over de recordpoging. Iedereen vindt het ontzettend leuk, dat merk je."

Deel artikel: