Retrogaming

Een trip down memory lane op het flashy Gamescom

 • Roel van Niekerk

  Redacteur NOS op 3

 • Melvin Captein

  Redacteur NOS op 3

 • Roel van Niekerk

  Redacteur NOS op 3

 • Melvin Captein

  Redacteur NOS op 3

Gamescom is Keulen is flashy, shiny en lawaaierig. Voor het grootste deel dan. Want ergens tussen al dat geweld staat een soort gamemuseum. Een klein stukje Gamescom met heel veel nostalgie.

Midden op de beurs vind je een soort walhalla voor de liefhebber van oude spellen. Tientallen vrijwilligers en verzamelaars uit allerlei verschillende landen zijn afgereisd om hun oude spellen en consoles te laten zien.

Een van hen is de Nederlandse Erik van 48. Hij verzamelt al decennia lang spullen van Nintendo en schreef een boek over het Nintendo vóór Mario. "Dat bedrijf bestaat al meer dan 125 jaar, aanvankelijk als speelgoedbedrijf, maar dat weten niet veel mensen. Weinig verzamelaars op de wereld hebben zo'n collectie als ik."

Weinig verzamelaars op de wereld hebben zo'n collectie als ik.

Erik Voskuil

Veel van de eerste videogames zijn zo goed, dat ze nog steeds leuk zijn om te spelen, vindt Erik. "Toen moesten ze met hele simpele middelen een spel maken. Dan moest je heel creatief zijn, en de ideeën van toen zijn nog steeds heel speelbaar."

Komen op zo'n retrostand nou alleen maar oude mensen op zoek naar nostalgie? "Wel veel", geeft Erik toe. "Maar je ziet ook jonge mensen. Het is een mix. Twintigers die gewoon geïnteresseerd zijn en komen kijken. Of ouders die hun kinderen meenemen om ze die oude games te laten zien."

Het charmante van een oude Mercedes, da’s ook het charmante aan retrogames.

Matze

Twee van die jonge retro-liefhebbers zijn Axel van 32 en Matze van 28. Ze zijn opgegroeid met de oude consoles, de Atari's, Nintendo's en Sega's. De nieuwe spellen spelen ze ook, maar die zijn toch net wat minder bevredigend dan vroeger.

"Die oude spellen zitten gewoon goed in elkaar", zegt Axel. Matze vergelijkt het met auto's. "Sommige mensen kopen een oude Mercedes uit de jaren 50. Je hebt gave nieuwe auto's, die ook nog eens geavanceerder zijn. Maar het charmante van die oude Mercedes, da’s ook het charmante aan retrogames."

Retrogaming komt terug

En zoals altijd, wordt retro vanzelf weer hip. In de mobiele en indie-games waar je er tegenwoordig steeds meer van ziet kan je de invloed van oude spellen duidelijk terugzien.

"Ik denk dat retrogaming weer een beetje terugkomt", zegt Axel. "Mensen gaan terug naar de oude, simpele gameplay. Ze vinden het leuk en het doet ze denken aan vroeger."

En vooral mobiel is retro zichtbaar, ook omdat het voor ontwikkelaars relatief makkelijk is om dat soort games te maken. "Die spelletjes voor je mobiel of op Steam", zegt Matze. "Waar je ouderwets van links naar rechts loopt? Die lijken heel erg op retrogames."

Deel artikel: