Dat meisje is ook iemands dochter

'In Magaluf liggen er net zoveel als vorig jaar'

Dronken feestgangers die niet meer overeind kunnen staan of niet meer weten in welk hotel ze ook alweer sliepen, da's business as usual in Magaluf op Mallorca. Vooral Britse tieners halen daar regelmatig het nieuws met hun dronken - en seksuele - uitspattingen.

Enter The Street Angels. Dat is een Britse christelijke organisatie van vrijwilligers die uitgetelde feestgangers overeind helpen en bijstaan. Dat doen ze op festivals en uitgaansplekken in Groot-Brittannië, maar ook in Magaluf.

Nederlandse angel

De gemeente probeert een eind te maken aan het hoeren en sloeren in het vakantieoord en heeft eind mei strenge regels ingesteld: geen alcoholverkoop meer 's nachts en grote groepen mogen de clubs niet meer in. Maar nog steeds incidenten genoeg. De Nederlandse Street Angel Simone loopt 's nachts ook langs de kroegen in Magaluf: "Er liggen er net zoveel als vorig jaar."

Dat meisje is ook iemands dochter

Street Angel Simone Mooj

De Street Angels zijn voor het tweede jaar actief in Magaluf. Veel is er volgens Simone niet veranderd sinds de Spaanse autoriteiten hebben ingegrepen. "Ze zijn wat strenger en ik zie minder glas liggen. Maar je ziet de meisjes nog steeds liggen, uitgeteld in de goot met hun ondergoed op de knieën", schetst Simone. "Ze hebben bijvoorbeeld wel het strand verlicht. Met van die enorme schijnwerpers zoals op voetbalvelden. Vroeger zwommen de jongeren dan naakt in zee en werden hun mobieltjes in het donker op het strand gejat. Dat gebeurt nu nog steeds, maar dan verlicht."

Hotel zoeken

Waar politie en ambulances te druk zijn, springen de angels bij. Door dronken toeristen overeind te helpen, zakdoekjes uit te delen, verbandjes leggen of ze helpen hun hotel te zoeken. En als het allemaal echt niet meer lukt, dan gaan ze bidden. "De Spanjaarden vinden dat we ze lekker moeten laten liggen, maar ik heb zelf ook tienerdochters. En dat is ook iemands dochter", zegt Simone. "Je kunt ook tijdens je vakantie op het strand liggen, maar dit geeft meer voldoening."

De angels zijn ieder weekend met een handjevol vrijwilligers in touw. Het is nachtwerk, vanaf het moment dat de kroegen openen tot 8 uur 's ochtends..

Deel artikel: