Aan de doping voor een strak strandlichaam

Met je strakke sixpack op een festival of op het strand rondlopen. Om dat te bereiken, kan je voor de zomer nog even een dieet volgen, of iedere dag kilometers gaan hardlopen. Maar er zijn ook jongens die het anders aanpakken. Die gaan aan de anabolen om een gespierd 'strandlichaam' te krijgen.

"Aantallen kennen we niet, maar wij merken wel dat er meer vragen over doping komen in het voorjaar. Dat er blijkbaar de behoefte is om er op het strand en op festivals goed uit te zien. En dat men denkt dat op een korte termijn te bereiken," zegt Herman Ram van de Dopingautoriteit.

80 procent?

In Belgische media verschenen eerder berichten dat 80 procent van de jongeren naar doping grijpt om er goed uit te zien in de zomer. Opgeblazen cijfers uit een niet-wetenschappelijk onderzoek, zegt Ram, maar ook in Nederland komt het absoluut voor. "Het is een kleine groep is, maar hij is er zeker."

Er is blijkbaar de behoefte om er op het strand en op festivals goed uit te zien.

Herman Ram - Dopingautoriteit

Dennis (niet zijn echte naam) doet al zeven jaar fanatiek aan krachttraining en een paar jaar geleden begon 'ie met het gebruik van onder meer anabolen. En hij is geen uitzondering. "Als ik in de sportschool zo rondkijk, dan merk je zeker dat er veel jongens er over praten, en er dus mee bezig zijn."

Zelf doet 'ie het onder doktersbegeleiding.

"Het zijn de mensen die je opeens ziet opblazen"

Snel een gespierd lichaam

Zelf gaat hij niet voor de snelle weg, maar toch gebruikt Dennis dus wel doping. Om zijn lichaam 'strakker' te krijgen, zegt hij. Dennis kan de dopinggebruikers er makkelijk uitpikken in de sportschool. "Het zijn de mensen die je in de sportschool opeens ziet opblazen, omdat ze naar de verboden middelen grijpen."

In zijn ogen gaan ze vaak voor de makkelijkste oplossing: "Ze hebben hun voeding en training niet op orde. Dan duurt het heel lang voor je resultaat hebt. Ze pakken dan maar de shortcut om snel dat gespierde lichaam te krijgen."

Het zijn de mensen die je in de sportschool opeens ziet opblazen, omdat ze naar de verboden middelen grijpen.

"Dennis" - gebruikt anabolen
De Dopingautoriteit

Uit onderzoek uit 2009 blijkt dat er zo'n 160.000 dopinggebruikers in fitnesscentra rondlopen, Dat is 8 procent van het totaal aantal bezoekers. Het grootste deel is man. En dan vooral twintigers en dertigers.

Zodra de zomer er aankomt, zijn er dus de meeste gebruikers. Dat is vooral onwetendheid, volgens Dennis. "Je hebt jongens die na een week al een kerel vragen of ze iets hebben liggen. Ze weten niet eens wat ze kopen. Ze doen maar wat. Als het maar werkt. Ze realiseren zich niet dat het jaren en jaren duurt om een mooi lichaam op te bouwen."

Ze weten niet eens wat ze kopen, ze doen maar wat

"Dennis" - fanatiek fitnesser

Deel artikel: