NOS Op 3
NOS

Je hebt aan alles gedacht: wie krijgt wat, welke kist en wat gebeurt er met je kat. Maar belangrijker nog: wat gebeurt er met je Facebook-profiel na je dood? Zelf wil je er waarschijnlijk niet aan denken, maar voor nabestaanden zijn Facebookprofielen tegenwoordig een belangrijk platform voor het samen herdenken van een geliefde. Maar dan moeten ze wel je wachtwoord hebben.

Daarom geeft Facebook vanaf nu de mogelijkheid om iemand aan te wijzen die jouw account mag beheren als je er niet meer bent. Een soort paginavoogd dus. In de VS kan dat al langer.

Zodra Facebook bericht krijgt dat een gebruiker is overleden, krijgt de voogd toegang. De voogd kan dan berichten plaatsen, de profiel en coverfoto aanpassen en zelfs postuum vrienden accepteren voor de overledene. Ook kan de voogd je complete Facebookarchief downloaden, mits je daar toestemming voor geeft.

Het aanwijzen van je profielvoogd kan onder instellingen. Facebook

Mocht je een voogd die voor je profiel mag zorgen toch wat heftig vinden, dan kun je Facebook ook vooraf verzoeken om je profiel te verwijderen als je komt te overlijden. Dan neem je al je vind-ik-leuks en Facebook-plaatjes mee het graf in.

STER reclame