NOS Op 3
Flickr Creative Commons / id-iom

Goede grappen op Twitter: je kan er mee scoren, maar het is niet bepaald makkelijk om er een te verzinnen. Er zijn dan ook genoeg mensen die een tweet kopiëren en doen alsof ze 'm zelf hebben bedacht.

De Amerikaanse twitteraar Olga Lexell werd daar gek van en vroeg aan Twitter om de tweets van haar copy cats te verwijderen. Wat blijkt: Twittert blijkt gejatte grappen inderdaad weg te halen, op basis van auteursrecht. 

"Ik legde aan Twitter uit dat ik een freelance schrijver ben en geld verdien met het schrijven van grappen. Ik gebruik Twitter om mijn grappen te testen", vertelt ze aan The Verge

"De grappen zijn mijn intellectuele eigendom en andere gebruikers hebben niet het recht die te kopiëren zonder mijn naam te noemen." Wat Olga vooral ergerde was dat er accounts bestaan die niets anders doen dan grappige tweets kopiëren. 

Het is al langer bekend dat Twitter foto's en video's weggehaalt die zonder toestemming zijn overgenomen. "Maar naar mijn weten gebeurt het niet zo vaak dat tekst wordt weggehaald", zegt tech-redacteur Nando Kasteleijn. 

Politieagentje spelen

Ook Nederlandse Twitteraars merken wel eens dat hun grappen worden gestolen. "Ik zie wel eens wat voorbijkomen", zegt Jordi van de Bovenkamp, die eerder werd verkozen tot grappigste Twitteraar van Nederland. "Soms baal ik er wel eens van. Dan denk ik: is het nou zo moeilijk om mijn naam te noemen?"

Toch is Jordi niet echt van plan om Twitter nu eens flink aan te gaan schrijven. "Ik heb geleerd om er niet meer op te reageren. Je kunt je er druk om maken, maar het is ook de charme van Twitter. Van politieagentje spelen wordt Twitter ook niet echt leuker."

Heeft iemand je tweet gejat? Ook jij kan een verzoek tot verwijdering indienen. Hoe je dat precies doet, lees je hier. Als Twitter je aanvraag goedkeurt en de tweet weghaalt, zie je dit op het account van je copy cat

STER reclame