Twee mannen leunen op de wind in de haven van Makkum

Handboek code geel, oranje en rood

Code geel, code oranje, code rood: de codes vliegen je maandelijks om de oren.

Weerdeskundigen over de hele wereld gebruiken deze kleuren om aan te geven dat je moet oppassen. In Nederland geeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut de officiële weerwaarschuwingen af.

De waarschuwingen kunnen per provincie verschillen, zoals je ook vandaag ziet: voor de kustprovincies geldt code rood, in Utrecht en Noord-Brabant code oranje en voor rest van Nederland is code geel is afgegeven.

Wat betekenen alle kleuren precies en wanneer moet je opletten? Hieronder een overzicht.

In de rode gebieden geldt het weeralarm

Groen: prima weertje

Groen is het bijna elke dag en betekent dan ook goed nieuws, namelijk dat er niets aan de hand is. Het kan natuurlijk wel regenen of waaien, maar niet zodanig dat je er echt aandacht aan moet besteden.

Geel: het weer kán gevaarlijk zijn.

Ook bij een gele code is er nog niet heel veel aan de hand. Wel kan er mogelijk gevaarlijk weer ontstaan en dat betekent dat je moet uitkijken met buitenactiviteiten als zeilen.

Code geel wordt afgegeven als er 60 procent kans of meer is dat er gevaarlijk weer is, dus het kan ook zomaar zijn dat er achteraf helemaal niets aan de hand blijkt te zijn.

code oranje

Oranje: het weer is gevaarlijk en ongewoon.

Code oranje wordt afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent is of meer. Bij extreem weer moet je denken aan flinke sneeuw of ijsregen, onweer, regen of windstoten. Door dat weer zou er schade kunnen ontstaan en daarom moet bekeken worden of grote evenementen, zoals een festival of markt, moeten worden afgelast.

Rood: het weer is erg gevaarlijk en extreem.

Code rood betekent serieuze problemen. De kans is heel groot, namelijk minstens 90 procent, dat er extreem weer ontstaat. De criteria zijn verder hetzelfde als bij code geel.

Je kan wel raden dat bij code rood schade en ongevallen zeer waarschijnlijk zijn: denk aan omvallende bomen en hijskranen. Ook is het gevaarlijk op de weg, zeker voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans.

Bij Pinkpop was er vorig jaar ook een code rood

Na overleg tussen overheidsinstanties en weerbedrijven kan er een weeralarm worden uitgegeven, zoals vandaag. Dat is de hoogste waarschuwing die het KNMI kan geven. Dan is het advies: volg de weersverwachtingen en ga niet naar buiten als het niet hoeft.

Deel artikel: