De pagina van Maximilien Manning

Max z'n facebookprofiel was van ons allemaal

Wat zou er gebeuren als je een Facebookaccount aanmaakt, en vervolgens de inlogcodes online zet?

Geestelijk vader Joe Veix bedacht dit experiment. Natuurlijk om te kijken naar wat voor idiote dingen het internet met de pagina zou doen, maar er zit ook een serieuze bedoeling achter.

Het roept bij hem de vraag op waarom dit nep-profiel kan bestaan, terwijl echte mensen die een pseudoniem op Facebook gebruiken wél worden geblokkeerd.

Een veelzijdige jongen

Maximilien Manning is op Facebook een veelzijdige jongen met uiteenlopende interesses. Zo is hij fan van de animatieserie Adventure Time, de communistische partij van Brazilië en Louis Armstrong. Daarnaast heeft hij een bijna ongezonde interesse in het cremeren van huisdieren.

Qua werkervaring is Max van alle markten thuis. Zo was hij al chauffeur bij taxidienst Uber en werkte hij als social media-vertegenwoordiger van Taco Bell.

Max als vertegenwoordiger van Taco Bell

Bovendien verhuisde hij dit weekend achtereenvolgens naar Burkina Faso, New Mexico, Brooklin, Bali, Sri Lanka en Nebraska. Verder heette hij oorspronkelijk John Smith en onderging hij/zij meerdere geslachtsveranderingen.

Nep-profiel tegen echte namen

De 'vader' van Max - ook volgens de Facebookpagina - is schrijver Joe Veix. Hij maakte het account dus niet alleen voor de lol.

Facebook kwam de afgelopen tijd verschillende keren in het nieuws om hun 'echte-namen-beleid'. Facebook blokkeert profielen die geen echte namen gebruiken. Zelf zeggen ze dit te doen om misbruik te voorkomen, maar mensen kunnen dus ook niet een profiel maken met een pseudoniem om hun privacy te beschermen.

Zelf schrijft Joe: "Op een nep-profiel is binnen vier dagen door zo'n 135 mensen over de hele wereld alleen maar onzin gepost. Blijkbaar is dat rechtmatiger voor Facebook dan bijvoorbeeld een homo-activist uit Ethiopië die een pseudoniem moet gebruiken, omdat hij anders voor vijftien jaar in de cel kan belanden."

Max is niet meer

Max bestond sinds 9 juli en het profiel werd vandaag pas geblokkeerd. Joe Veix heeft hier wel een theorie over: Max is namelijk de perfecte facebook-gebruiker. "Hij maakt vrienden, deelt statussen, plaatst foto's en liked organisaties", zegt Joe. "Op een bepaalde manier is dit account succesvoller dan de meeste 'echte' profielen."

Waarom nu pas is besloten het account te blokkeren, is niet met zekerheid te zeggen. Volgens Joe heeft het er mogelijk mee te maken dat hij er zelf al een artikel over had geschreven.

Deel artikel: