Glijden en slippen op de testdag

Hoe leer je 25-minners beter rijden?

Jij denkt vast dat je de beste chauffeur van Nederland bent. Maar als je onder de 25 bent, valt dat waarschijnlijk erg tegen. Mensen tussen de 18 en 25 jaar maken veel meer kans op een ongeluk dan andere weggebruikers. Hoog tijd voor een onderzoek, dachten ze bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en Interpolis.

Jongens zoeken veel meer de grenzen op, meisjes zijn voorzichtiger.

Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland

Hun vraag: door welke rijvaardigheidstraining leren jongeren beter en veiliger rijden? Bij het experiment doen 480 jongeren drie testen: in een auto, met een virtual reality-bril en via een app op een tablet.

De hoop is dat de digitale testen ook goed werken, want dan kunnen mensen in de toekomst thuis werken aan hun rijveiligheid. Maar zo'n analoge test is ook niet per se makkelijk, zagen we vandaag:

Opletten...

Puberaal rijgedrag

Je hersenen zijn pas helemaal ontwikkeld rond je 25ste. Resultaat: daarvoor vertonen jongeren puberaal rijgedrag. Tel dat op bij weinig rijervaring en het is niet gek dat er ongelukken gebeuren.

En ja, dat geldt trouwens vooral voor de mannen, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland: “Jongens zoeken veel meer de grenzen op, meisjes zijn voorzichtiger."

In het algemeen geldt dat veel mensen zich overschatten. "Het lijkt wel alsof ze denken dat ze alles tegelijk kunnen tijdens het rijden", verbaast Rob zich. "De smartphone heeft grote aantrekkingskracht."

Bij de testen zijn behoorlijk wat pionnen omgevallen

Smartphone

Dat zien de onderzoekers ook. Daarom wordt tijdens het experiment gevraagd hoe vaak de proefpersonen bellen in de auto en hoe vaak ze hun navigatie gebruiken. “Als je je ogen van de weg haalt en op schermpje gaat kijken is dat heel gevaarlijk”, zegt Jolieke de Groot van de SVOW. “Ook als je handsfree belt ben je in je hoofd met andere dingen bezig dan autorijden.”

Moet je dan wel op zo’n jonge leeftijd je rijbewijs kunnen halen met al die gevaren? Ja, zegt de SWOV. Hoe eerder hoe beter. In het buitenland werkt dat systeem ook. “Echt rijden leer je pas nadat je je rijbewijs hebt gehaald.”

Deel artikel: