Het containerhuis

Je kan wonen in een zelfvoorzienende zeecontainer

Helemaal onafhankelijk zijn van het water-, gas- en stroomnet. En dat middenin de stad, of juist ergens op het platteland. Daar wil een jong Nederlands bedrijfje voor zorgen met hun zelfvoorzienende zeecontainer, die ze vandaag voor het eerst presenteren.

We stellen de container even voor:

Het containerhuis

En van binnen:

Het containerhuis van binnen

Het idee is dat de container niet hoeft te worden aangesloten op wat voor net dan ook. Je hebt geen gas, en de container zorgt zelf voor water en elektriciteit. "De container is volledig draadloos en heeft geen aansluitingen nodig", zegt Gert van Vugt, een van de bedenkers. “Hij is volledig zelfvoorzienend: zonnepanelen wekken energie op, maar ook warmte. Ook zijn er twee windmolens aan bevestigd.”

Is dat genoeg om een beetje op te kunnen leven?

Volgens de bedenkers wel, al moet je wel een beetje "duurzaam" ingesteld zijn. "Je moet op bepaalde momenten je gedrag wel aanpassen. Je kan niet onbeperkt koken of langer dan een kwartier douchen. Als je batterij op is, is-ie op."

De bedenkers gaan uit van een gemiddeld gebruik van twee personen en analyseerden twintig jaar weerdata om te zorgen dat de container dat gebruik aankan.

Slapen omringd door ecoboard. Gemaakt van glas en heel duurzaam

Leuk, maar wie moeten er in gaan wonen?

De bedenkers willen ze in de eerste fase nu gaan neerzetten als vakantiewoningen. Om te beginnen zes stuks in Hilversum. Op die manier worden ze goed getest en kunnen opstartproblemen worden opgelost.

"We gaan ons nu vooral focussen op het toerisme", zegt Gert. "Nederland heeft een fijnmazig netwerk van gas, water, licht. In het buitenland is dat veel minder. Op een berg heb je geen riolering of elektriciteit. Deze container is dan ideaal."

Daarna moet de containerwoning als permanent huis gaan dienen. Waar en hoe precies, is nog niet helemaal duidelijk. Maar er is veel interesse, zoals bijvoorbeeld van de gemeente Amsterdam. "In de Randstad is het heel moeilijk om aan een woning te komen", vertelt Gert. "Ook aansluitkosten voor gas, water en licht zijn hoog. Dit is een ideale oplossing."

En wat kost dat?

De container is 33 vierkante meter. En afhankelijk van hoe luxe je 'm wil, leg je tussen de 70.000 en 80.000 euro voor een containerwoning neer. Inclusief water en licht.

Deel artikel: