Hangen aan stangen: Ghetto Fitness

 • Arlene Gelderblom

  Verslaggever NOS op 3

 • Arlene Gelderblom

  Verslaggever NOS op 3

Wie heeft de sportschool nodig als je 't park of de straat hebt? Calisthenics, ook wel ‘Ghetto Fitness’ genoemd, is een populaire buitensport aan het worden, overgewaaid uit de Bronx, een wijk in New York.

Het idee van calisthenics is dat je alleen traint met je lichaamsgewicht en een paar stangen. “Het zijn natuurlijke bewegingen”, zegt Guido Bakker. "Zo trainen is beter voor je wervelkolom dan trainen met gewichten. Je wordt er heel snel sterker van."

De fysiotherapeut en medeoprichter van Calisthenics Nederland probeert zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen voor zijn sport en geeft onze verslaggever Arlene en passant nog even een introductielesje:

Je wordt er heel snel sterker van.

Guido Bakker
NOS op 3 aan de Ghetto Fitness

Inmiddels zijn er 17 calisthenics parken in Nederland waar je gratis kan sporten. Bakker doet zelf nu zo’n vier jaar aan ghetto fitness. “Ik ben ermee begonnen in een speeltuintje achter mijn huis en langzamerhand zag ik steeds meer mensen mij nadoen. Dat motiveerde me enorm, we werden echt een community."

Calisthenics neemt nu steeds serieuzere vormen aan in ons land. Morgen is er zelfs een Nederlands Kampioenschap in Amsterdam.

'We daagden elkaar uit'

“Calisthenics is hier in New York ontstaan”, vertelt George Richards, ook wel de ‘Hercules van de Bronx’ genoemd. Hij doet al sinds 2005 aan calisthenics. “Een paar andere mannen en ik begonnen ermee en we leerden elkaar via YouTube kennen. We daagden elkaar uit om steeds zwaardere oefeningen te doen.”

Miljoenen mensen bekijken inmiddels zijn trainingsvideo’s. Zo ziet ghetto fitness met de 'Hercules uit de Bronx' eruit:

NOS3 GHETTO FITNESS GEORGE RICHARDS

Spierballen en sixpack

Richards ziet dat de sport een positief effect heeft op jongeren in de buitenwijken. “Je kan het altijd en overal doen. Je hebt geen apparatuur nodig. Er is geen excuus om het niet te doen. En het stimuleert hangjongeren om te gaan sporten, om een doel in het leven te hebben. Door te trainen krijgen ze discipline.”

De sport is voor iedereen geschikt, zegt Richards, ook voor mensen zonder spierballen en sixpack. “Iedereen kan dit, maar je moet kleine stapjes zetten. Mensen willen weten hoe je binnen een week in de handstand push ups doet, maar daar moet je toch echt geduld voor hebben.”

 • NOS
  De Hercules in actie
 • NOS
  De Ghetto Fitness in Nederland
 • NOS
  De Ghetto Fitness in Nederland
 • NOS
  De Ghetto Fitness in Nederland
 • NOS
  De Ghetto Fitness in Nederland
 • NOS
  De Ghetto Fitness in Nederland
 • NOS
  De Ghetto Fitness in Nederland
 • NOS
  De Ghetto Fitness in Nederland
 • NOS
  De Ghetto Fitness in Nederland

'Politie niet blij'

"Het is wel een beetje een machosport”, zegt fysiotherapeut Bakker. Maar hij is het ermee eens dat iedereen het kan doen. “Vaak zie je op internet de grote jongens extreme oefeningen doen. Daar kom je niet in een keer. Maar je kan zelf bepalen hoe licht of zwaar je een oefening maakt. Je kan het bijvoorbeeld met een elastiek doen of met een partner die je helpt.”

Volgens Bakker zijn er veel aanvragen voor calisthenics parken in Nederland. Maar zo'n park in de buurt is geen voorwaarde om de sport te kunnen beoefenen, zegt hij. “Ik train vaak in m’n achtertuin. En ik ga met vrienden op zoek naar plekken waar we ons op kunnen trekken, bijvoorbeeld speeltuintjes van een school.” Maar pas op: de politie is niet zo blij mee. “We worden vaak weggestuurd omdat we te zwaar zijn, de toestellen kunnen dat niet aan.”

Deel artikel: