NOS Op 3
ANP

De Arubaanse Mitch Henriquez is waarschijnlijk door hardhandig politieoptreden om het leven gekomen. En dat gebeurt niet vaak. "Het komt nu minder vaak voor dan in de jaren 80 en 90", zegt Jaap Timmer, hoofddocent Maatschappelijke Veiligheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. 

Timmer onderzoekt geweldsincidenten waar de politie bij is betrokken. "Toen leidde de ophef tot aanpassen van de opleiding en training van de politie. En dat zou nu ook weer moeten gebeuren."

Zuurstof

Wat er precies gebeurd is zondag in Den Haag is nog onduidelijk. Het lijkt erop dat de Arubaanse arrestant Mitch Henriquez is overleden aan zuurstofgebrek. 

"Ik heb op de filmpjes niet kunnen zien of het een wurggreep was", zegt Timmer. "Maar de politie heeft geprobeerd hem fysiek onder controle te krijgen. Dan loopt de hartslag op en krijg je zware ademhaling. Die meneer ligt enige tijd op zijn buik en borst. Het kan zijn dat dat te lang is geweest." 

Nekklem

Was het een nek- of hoofdklem? "Dat kon ik niet zien. Zo'n klem wordt agenten ook niet aangeleerd in de opleiding." Gewone agenten doen dat in principe dus niet. "Hoofdklemmen wordt alleen door speciale eenheden gebruikt om verdachten onder controle te houden." 

Wurgen

Raymond van Kannen geeft geweldtraining aan agenten en is oud-politieman. Het is nog niet duidelijk of de agenten een nekklem hebben toegepast, maar Van Kannen vindt wurgen sowieso een gevaarlijke techniek om te gebruiken.

Hieronder neemt Raymond onze verslaggever Onno in een wurggreep. 

Onno in een wurggreep

En dat is geen pretje, merkte hij toen hij langsging bij Raymond, die hem eens goed in de wurggreep nam:

De wurggreep

"Het is een verwurging", zegt hij. "Je knelt de toevoer van bloed naar de hersenen af en dan wordt iemand rustig. Maar dat kun je niet te lang doen natuurlijk." 

Toch vindt hij niet dat het verboden moet worden. "Het is net als met vuurwapens. Er is een kans dat het misgaat, maar dan gaan we niet zeggen dat agenten geen wapen meer mogen hebben. Je moet gewoon oppassen."

STER reclame