De mannen van LOC Brewery

Hier komt je Nederlandse speciaalbiertje vandaan

Move over La Chouffe, Gouden Carolus en Leffe, het is tijd voor nieuw Nederlands speciaalbier. Voor het eerst in lange tijd heeft Nederland meer brouwerijen dan België.

In 2013 had Nederland in totaal nog 165 brouwerijen, nu zijn dat er al 312. En daarmee streven we officieel België voorbij, die er 'maar' 263 heeft.

De groei van het aantal bierbrouwerijen in Nederland

Volgens Constant Keinemans van het Klein Brouwerij Collectief (KBC) is het voor het eerst in lange tijd dat we bierland België voorbijgaan. "Honderd jaar terug liep Nederland nog voorop, maar dat veranderde tijdens de Eerste Wereldoorlog. De laatste jaren is het starten van een brouwerij weer booming business."

Dit jaar kwamen er 34 nieuwe brouwerijen bij. Hieronder een overzicht (voor mobiel, klik hier).

Vier vaders, één brouwerij

Een van die nieuwe brouwers is Erwin Schellekens, die samen met drie vrienden de LOC Brewery oprichtte. "Het begon eigenlijk zoals alle goeie ideeën; achterop een bierviltje", vertelt Erwin. "We zijn vier vaders die elkaar op het schoolplein tegenkwamen, en die allemaal veel van bier houden."

Ze zijn niet de enige in Tilburg die hun biergeluk beproefden. Dicht bij de Belgische grens zijn opvallend veel nieuwe brouwerijen te vinden.

"Hier in Tilburg heb je voornamelijk La Trappe", zegt Edwin. "En wij hadden het wel gehad met alle Belgische dubbels en tripels. Dus we bedachten ons eigen speciaalbier."

De vier vaders die LOC Brewery oprichtten

Voor veel brouwers is het geen fulltime job. Het bierbrouwen gebeurt soms in een garage of een oud klaslokaal. Erwin en zijn vrienden zijn één dag per week in een lege ruimte op een bedrijvenbroedplaats te vinden.

Nederlanders experimenteren meer

Erwin heeft wel een idee waarom onze zuiderburen minder nieuwe brouwerijen zien, "Veel Belgische brouwers blijven steken. Die denken: er is al zoveel goed Belgisch bier, wat kan ik daar nou nog aan toevoegen?"

Volgens hem zijn Nederlanders wat experimenteler. Zo is hij zelf bezig met de productie van een Stout met drop erin.

De mannen in actie

Maar dat betekent volgens hem niet dat de Belgen zelf vies zijn van Nederlands speciaalbier. "Je ziet dat er toch wel meer Nederlands bier in de schappen komt in België," zegt Erwin. Wie weet kan je dus over een tijdje je eigen regiobier op een terrasje in Antwerpen bestellen.

Deel artikel: