'Britse tieners opgepakt na stelen uit Auschwitz'

Twee Britse jongens zijn in Polen gearresteerd, omdat ze spullen zouden hebben meegenomen uit het voormalige vernietigingskamp Auschwitz. Het zou gaan om een kam, lepels, knopen en stukken glas.

Volgens de politie vielen de 17-jarige jongens op, omdat ze zich vreemd gedroegen bij blok 5. In dat deel van het kamp zijn achter glas grote bergen persoonlijke spullen van de gevangenen te zien. Uiteindelijk vonden medewerkers van het museum de spullen in hun tassen.

De spullen die de Britse jongens zouden hebben gestolen

De twee zitten op een school in Cambridge en waren op schoolreis in Polen. "Wij hebben begrepen dat zij ze de spullen van de grond hebben opgeraapt, zonder na te denken", laat een woordvoerder van de school aan Reuters weten. "Ze hebben excuses gemaakt voor hun overtreding en berouw getoond."

Volgens de Poolse politie willen de twee jongens niet meewerken, maar dat wordt door de school weer ontkend. Als de jongens uiteindelijk worden veroordeeld, kunnen ze een celstraf krijgen.

  • Flickr Creative Commons / Lukemn
    Persoonlijke spullen in Auschwitz, die na de bevrijding zijn gevonden.
  • Flickr Creative Commons / Lukemn
    Persoonlijke spullen in Auschwitz, die na de bevrijding zijn gevonden.
  • Flickr Creative Commons / Martijn.Munneke

In Auschwitz werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zeker 1,1 miljoen mensen, voornamelijk Joden, door de nazi's vermoord. Het concentratiekamp werd na de oorlog het symbool van de Holocaust, de moord op 6 miljoen Joden. Het kamp is nu een herdenkingsplek en museum en trekt gemiddeld 1,5 miljoen bezoekers per jaar.

Het is niet de eerste keer dat een bezoeker iets meeneemt uit het kamp. In 2010 werd een Zweedse man opgepakt die het 'Arbeit macht frei'-teken, dat boven de ingang van het kamp hangt, had gestolen.

Deel artikel: