Met het middel Prep moet hiv-besmetting voorkomen worden

Een pilletje tegen hiv, Pieter kan niet wachten

Bij Pieter Claeys hoef je in bed niet met condooms aan te komen. "Ik ben iemand die liever seks heeft zonder, daar kom ik helemaal voor uit", vertelt Pieter. "Ik vind het gewoon niet fijn."

Hij was dan ook een van de eersten die zich vandaag aanmeldde voor een proef van de Amsterdamse GGD met het middel Prep, een middel waarmee je een hiv-besmetting kunt voorkomen. De GGD is voor het onderzoek op zoek naar homoseksuele mannen en transgenders, omdat zij de hoogste risico's lopen.

"Als ik dan toch enige bescherming kan krijgen, dan in de vorm van pil", aldus Pieter.

GGD start proef met Prep

Gay Pride

De deelnemers mogen kiezen of ze de pil elke dag willen slikken, of volgens een vaststaand schema voor en na onbeschermde seks. Beide varianten zijn volgens de GGD bewezen effectief.

"Ik kan me voorstellen dat ik tijdens de Gay Pride allemaal leuke mensen ga tegenkomen en dat ik dan van tevoren denk: ik ga Prep slikken om beschermd te zijn" zegt Pieter, die nog niet weet of hij ook echt aan het onderzoek mag meedoen. "Maar ja, seks kun je ook niet altijd plannen, dus dan is een dagelijkse inname van een pil weer handiger."

Gay Pride in Amsterdam

Jaarlijkse diagnoses bij GGD-klinieken

2011 2010 2009
Chlamydia 12.913 11.526 9.771
LGV 69 66 84
Gonorroe 3.575 2.815 2.422
Syfilis 476 500 512
Hepatitis B (acute infectie) 151 195 198
Hepatitis C (acute infectie) 62 27 48
Genitale wratten 2.380 2.726 2.729
Primaire herpes genitalis 602 691 651
bron: Soa Aids Nederland

'Onveilige seks is eigen keuze'

Pieter doet vooral mee omdat hij met het middel onveilige seks kan hebben zonder risico op hiv. En dat is koren op de molen van critici, want zij zijn bang dat mensen het middel als een excuus zien om zonder condoom te vrijen.

Kritiek die niet aan Pieter besteed is, want hij zal hoe dan ook geen condoom omdoen. De kritiek daarop doet hem helemaal niets: "Ik wil de vrijheid hebben om te kiezen voor onveilige seks. Het is mijn eigen keuze."

Prep

Daarnaast hoopt Pieter dat het nieuwe middel een taboe zal doorbreken. "In de gayscene is er grote angst voor hiv, een grote groep wil niet daten met seropositieve mannen", vertelt hij. "Ik denk dat deze pil daar echt verandering in brengt, omdat het een stuk angst wegneemt."

Seks zonder condoom

De Amsterdamse GGD is op zoek naar 370 deelnemers. Wie meedoet, wordt tot 2018 gevolgd. Volgens de GGD zijn veel mensen enthousiast.

Pieter mailde de GGD al drie keer eerder met de vraag of Prep al beschikbaar is. Nu het zover is, kan hij niet wachten. "Ik zou het heel jammer vinden als ik het niet word. Maar dat zou me er toch niet van weerhouden om seks te hebben zonder condoom."

Ik wil de vrijheid hebben om te kiezen voor onveilige seks.

Pieter Claeys

Deel artikel: