Regenboogvlag

Katwijk houdt regenboogvlag in de kast op Coming Out Day

11 oktober is het weer zover; de nationale Coming Out Day. Op deze dag hijsen gemeenten de regenboogvlag om homo's, lesbiennes en biseksuelen te laten zien dat ze gerust uit de kast kunnen komen. Het is pas juni, maar de christelijke gemeente Katwijk laat alvast weten niet mee te doen.

En dat komt ze op aardig wat kritiek te staan. Gemeentepartij Hart Voor Katwijk geeft niet op en dient vanavond een motie in om de vlag toch te laten wapperen. "Katwijk is vrij conservatief en leeft 50 jaar terug in de tijd. Laten we nou eens een keertje gek doen", zegt raadslid Gijsbert Schrijvers.

Vlaggenprotocol

De reden dat Katwijk de regenboogvlag in de kast laat liggen, is het 'nationale vlaggenprotocol'. Dat is een richtlijn die stelt dat alleen de Nederlandse of gemeentelijke vlag op bepaalde dagen boven het gemeentehuis moeten wapperen.

"En wij maken gewoon nooit uitzonderingen", legt wethouder Gerard Mostert uit. "De ene keer is het de dag van de vluchteling, de andere keer is het de dag van het kind. Daar werken wij in alle gevallen niet aan mee. Dat vind ik heel duidelijk en verstandig beleid."

Minister Jet Bussemaker hijst de regenboogvlag in 2013

Is het weigeren van de regenboogvlag een signaal dat homo's niet welkom zijn in het christelijke Katwijk? Die gedachte schiet Mostert in het verkeerde keelgat.

"Ik vind het heel triest dat men denkt dat wij tegen homo's zijn, alleen omdat we geen vlag hijsen. Dat is absoluut onjuist en moet ons niet worden aangepraat. Er vinden hier ook gewoon homohuwelijken plaats. Iedereen is welkom, ook in christelijke kringen."

Heel triest dat men denkt dat wij tegen homo's zijn.

Wethouder Gerard Mostert

Verbaasd over reactie gemeente

Hart Voor Katwijk is verbaasd over het afwijzen van de vlag door de gemeente. "De schriftelijke reactie op mijn vragen was vrij kort door de bocht", vertelt Schrijvers. "Het is jammer dat Katwijk schuilt achter een vlaggenprotocol. Niet alleen wij, maar ook de oppositiepartijen zijn geschrokken. Die hebben ons ook benaderd om een motie in te dienen."

Om die motie er door te krijgen moet de oppositie waarschijnlijk een van de christelijke partijen (CDA, SGP of ChristenUnie) overhalen. Schrijvers. "Een grote meerderheid van de bevolking is voor de regenboogvlag. Al zijn er mensen - vooral in Katwijk aan Zee - die met teksten uit de bijbel duidelijk maken dat ze het niets vinden."

Wethouder Mostert maakt zich geen zorgen over de motie: "Waar zou ik bang voor moeten zijn? Ik merk het wel."

Het COC in Leiden maakt zich sterk voor de belangen van homo's. Zij vinden de instelling van de gemeente Katwijk "heel erg jammer". "Iedereen die een vlag wil ophangen in Katwijk, moet dat kunnen doen. Daar zullen we de mensen ook bij helpen."

Deel artikel: