NOS Op 3
Facebook Tamankinabalu

Deze week belandde de Nederlandse Dylan met vier andere toeristen in de Maleisische gevangenis omdat ze in hun nakie foto's hadden gemaakt op een heilige berg. Volgens de autoriteiten hebben ze daarmee de berg ontheiligd. De moeder van Dylan vindt het verschrikkelijk dat haar zoon vastzit. "Het is een goede jongen, maar als we de media moeten geloven is onze zoon een hufterige pissende hooligan."

Dylan beklom samen met negen andere toeristen in Maleisië de berg Kinabalu. Eenmaal boven spoorde een van de Canadese reisgenoten de anderen aan om naakt een foto te nemen. 

"Dylan en de andere jongeren zijn daarin meegegaan", vertelt Dylans moeder Linda. "Slim? Nee… niet slim. Maar door de euforie dat ze de bergtocht hadden geklaard, heeft hij een verkeerde keuze gemaakt." 

Een paar dagen na de foto schudde de grond onder de berg in Maleisië. Een groep bergbeklimmers kwam vast te zitten door de aardbeving op de berg en 18 mensen kwamen om. Volgens de vicepremier van Maleisië was de aardbeving een straf voor het ontheiligen van de berg.

Dus pakte de politie een Britse toeriste op, een van de meisjes die mee was met de groep van Dylan. "Dinsdag heeft Dylan zich in overleg met het Canadese consulaat en het Australisch consulaat gemeld bij de politie. Het zou slechts een symbolische afwikkeling zijn. De jongeren moesten een excuusbrief schrijven, en ze moesten er rekening mee houden dat ze een geldbedrag moesten betalen."

Maar dat liep anders. Een Canadees plaatste op Facebook een behoorlijk negatieve post over Maleisië (zie onderstaande video) en ontving duizenden bedreigingen. Die post en de woede bij de Maleisische bevolking hebben er volgens de moeder van Dylan voor gezorgd dat haar zoon nu langer vastzit.

Morgen moet Dylan weer voor de rechter komen. Zijn moeder denkt dat hij dan zijn straf zal horen. Tot die tijd zit hij in de cel. 

"Hij draagt een paarse overall, hij slaapt op een houten vlonder, hij moet zijn behoefte doen op een hurktoilet zonder wc papier", zegt Linda. "Toen hij één telefoontje mocht plegen, belde hij me met handboeien om."

De ouders van Dylan maken zich zorgen dat hun zoon nu wordt afgeschilderd als een soort hooligan. Op Twitter zijn inderdaad mensen die het respectloos vinden van Dylan en de andere backpackers.

"Mensen die hem niet kennen schrijven: ik hoop dat je wegrot in je cel, en.. ik wens je naar de hel", zegt Linda. "Dat zijn teksten die Dylan zelf nooit zou gebruiken. Hij heeft een verkeerde beslissing genomen, die naar buiten kwam door een aardbeving. Niet slim, respectloos als hij had geweten dat de berg heilig was…..maar misdadig?"

STER reclame