'Geen paniek! Het is maar een tampon'

Even een tampon uit je tas halen en daarmee, voor iedereen zichtbaar, naar het toilet lopen - er zijn maar weinig vrouwen die dat doen. Ongesteld zijn is niet echt iets waar de meeste vrouwen graag over praten.

In Engeland is daarom de actie #justatampon bedacht: maak een foto met een tampon en plaats 'm op social media. Aan die oproep hebben verschillende (bekende) Britten gehoor gegeven:

Een weervrouw van Sky News gebruikte zelfs een paarse tampon om gebieden in Engeland aan te wijzen.

Period!

De actie is bedacht door Plan UK en V Point News. Op deze manier willen ze het tampontaboe in de hele wereld doorbreken. Daarbij hoopt Plan UK ook geld op te halen om maandverband te kopen voor vrouwen in Uganda.

Ook in Nederland is ongesteld zijn nog steeds een taboe, vindt Paula Kragten. Zij richtte de website Period! een jaar geleden op om daar wat aan te doen.

"Het is iets wat zo normaal is en waar je je hele leven te maken hebt", vindt Paula. "Toch is het zo bijzonder dat we er met zijn allen zo giechelig en ongemakkelijk over doen. Vrouwen generen zich als er per ongeluk allerlei tampons door de gang rollen, ook al zijn ze hagelwit."

Op Period! schrijft Paula over alles wat met de menstruatie te maken heeft. "Ik schrik me soms een hoedje over de vragen die ik binnenkrijg. Zoals: kan je plassen met een tampon in? Of moet je seks hebben voor je ongesteld wordt?"

Volgens Kragten is het onderwerp in het buitenland veel beter bespreekbaar. "Je ziet bijvoorbeeld dat comedians daar veel makkelijk grappen over maken. Het is misschien toch een cultuurverschil."

Minicursus menstruatiepijn

'7 Tips voor een happy vagina', 'een minicursus menstruatiepijn' en 'wat doe je met al dat bloed?': Paula hoopt met haar website, die inmiddels ook een internationale editie heeft, de pijn een beetje te verzachten.

"Ik sta niet op de barricade, maar er is wel wat anders over menstruatie te zeggen dan alleen gêne", zegt ze. "Er zijn ook gewoon leuke verhalen over te vertellen."

Deel artikel: