Het gezin uit 'Dovolená v Protektorátu'

500.000 Tsjechen kijken naar nazi-realityshow

De makers noemen het 'docu-reality' of 'situation drama', anderen noemen het walgelijk. In Tsjechië wordt een nieuw televisieprogramma uitgezonden, waarin een familie 75 jaar terug in de tijd wordt geworpen, naar de Tweede Wereldoorlog. Ze moeten twee maanden zien te overleven zonder hedendaagse gemakken als een afwasmachine en centrale verwarming, maar wel met de constante dreiging van de Duitse bezetter.

Dovolená v Protektorátu

De show heet 'Vakantie in het protectoraat'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Tsjechië een protectoraat van nazi-Duitsland. Alleen de titel zorgde al voor veel woede: "De Tweede Wereldoorlog was een wrede en harde tijd, het was absoluut geen vakantie", zeggen critici in The New York Times.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hout hakken, met de hand wassen, een koe melken. Overdag krijgen de deelnemers allerlei opdrachten die het leven in 1939 moeten nabootsen. In de nacht komen acteurs verkleed als Duitse soldaten het gezin controleren of wordt de familie ondervraagd door de Gestapo. De deelnemers maken kans op een geldprijs van 40.000 euro.

Naar eigen zeggen willen de makers het publiek laten zien hoe het was om in een tijd van schaarste te leven, met constante druk van de bezetter. "We willen dat de kijker zich afvraagt wat hij of zij zou doen in die situatie", zegt Zora Cejnkova, de regisseur van het programma.

Te beladen

Daar komt volgens de critici niets van terecht: "Dit heet niets met geschiedenis te maken, het is gewoon een spelletje", schrijft een Israëlische columnist. "Gelukkig voor de deelnemers wacht ze niet hetzelfde lot als de 82.309 joden die in het protectoraat woonden."

Dovolená v Protektorátu

Dit heet niets met geschiedenis te maken, het is gewoon een spelletje!

Critici van het programma in The New York Times

Volgens historicus Stanislav Kokoska is het onderwerp "gewoon te beladen". De dreigende sfeer uit die tijd komt niet over bij de deelnemers: "Zij weten wat er is gebeurd en dat ze niet worden gedood", zegt Kokoska. "Je ziet bijvoorbeeld dat ze ruziën met de Gestapo. Niemand haalde dat toen in zijn hoofd."